Oglas
· · Komentari: 0
finansije

Povećanje plata i penzija: Evo kada i koliko povećanje treba da očekujete

Nakon zvaničnih najava o povećanju plata i penzuja, građani žele da čuju konkretne brojke i datume.

1625320009_e8aab609f814c51cb32a12fdfc62b467a5755f5b.jpg
FOTO: Tanjug
Oglas

Odluka koja sadrži precizan procenat povećanja plata u javnom sektoru trebalo bi da bude donesena u poslednjem kvartalu ove godine, dakle najkasnije u oktobru ili novembru mesecu. Budući da je to period kada je državne finansije moguće predvideti za celu godinu, ovakve odluke su se ranije donosile baš u 4. kvartalu.

Pročitajte još: Delta soj virusa korona stigao u Evropu! Ima TEŠKE simptome, a JEDNA STVAR iznenadila i naučnike!

Rast plata i penzija

Tada bi trebalo da bude poznat iznos za koji će rasti primanja ukupno 1,7 miliona penzionera u Srbiji, iako je o mogućem procentu već bilo zvaničnih najava.

Nakon odluke o procentu rasta treba očekivati i da veće zarade dođu na red, a ako sve bude kao i do sad, to bi bio januar naredne godine.

Penzioneri
Oni sa većom penzijom će dobiti veće povećanje, ali najveći broj penzionera imaće između 750 i 1.000 dinara više u novčanike. Najveći broj penzionera u Srbji (oko 17 odsto) ima penziju između 15.000 i 20.000 dinara.Oko 10.000 penzionera, koliko ih danas ima penziju od oko 30.000 dinara, od naredne godine svakog meseca primaće oko 1.450 dinara više nego danas.

Primanja najstarijih biće uvećana od januara naredne godine za minimalno pet odsto. Svi penzioneri procentualno bi stoga dobili istu povišicu, a to bi prosečnu penziju od 29.400 dinara povećalo za 1.470 dinara na 30.870 dinara.

U međuvremenu nikako ne treba isključiti ni mogućnost jednokratne pomoći, koja se do sada pokazala kao dobrodošao i popularan potez.

Planirani budžetski deficit u prvih 6 meseci ove godine bio je 190 milijardi dinara. Realni je, međutim, bio tri puta manji - oko 75 milijardi.

"Ono što je važno jeste, da ako bi se stvari ovako budu nastavile, građani Srbije mogu da očekuju značajno povećanje plata i penzija", izjavio je pre neki dan predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Vučić je najavio i da će ove godine prosečna plata preći 600 evra, a istu informaciju je dao i ministar finansija Siniša Mali.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas