· · Komentari: 0
oči

Pravilo 20-20-20 za zdravlje očiju: Ako dugo gledate u ekran ovo bi trebalo da poštujete

Nekad se dugo svakodnevno gledanje u ekran podrazumevalo za mali broj ljudi, a danas se može reći da to važi za većinu.

1616154106_Depositphotos_357619910_s-2019.jpg
Foto: Deposit

Kada bi se uzeo neki prosek gledanja u ekran tokom životnog veka, brojke bi zaista delovale neverovatno. To naravno utiče na naše oči, i to prevashodno tako što ne trepćemo istim intenzitetom kao obično. Normalan broj treptaja tokom minuta je 20, dok se to smanjuje na samo 5-7 puta u minutu tokom gledanja u ekrane. Ovo dalje dovodi do suvih očiju, iritacije i mnogih drugih problema. Iako ne možemo baš da se odreknemo računara, tableta i telefona, postoje načini na koje možemo da poboljšamo zdravlje očiju.

Pročitajte još: Štiti organizam od bolesti: Evo zbog čega je zdravo da pijete kakao

Pravilo 20-20-20

Vežbajte treptanje
Možda zvuči smešno jer je treptanje nešto što naše telo obavlja automatski, ali ova vežba je ipak korisna. Kao što smo spomenuli, dugo gledanje u ekran remeti učestalost treptanja, te nije loše ovo ponoviti barem nekoliko puta dnevno. Zatvorite oči i izbrojite do tri, potom ih otvorite i izdvojite do dva i tako radite po potrebi.

Znamo da s vremena na vreme treba da ustanemo sa radne stolice i razmrdamo se, ali i našim očima je potrebna ovakva vrsta promene. Pravilo 20-20-20 podrazumeva da nakon svakih 20 minuta gledanja u ekran skrenete pogled sa njega i gledate u nešto udaljeno oko 6 metara od vas (odnosno 20 stopa) barem 20 sekundi. To će očima doneti malu pauzu i osveženje od konstantnog gledanja u istu tačku.

Pijte vodu

Svi smo hiljadu puta čuli da treba da pijemo dosta vode u toku dana i to je zaista važno iz najrazličitijih razloga. Jedan od njih je taj što voda pomaže u sprečavanju suvoće očiju, koja uopšte nije naivni problem. Procenite koliko često ste žedni, ali dobro je uvek imati vodu pri ruci.

Pročitajte još: Koji su simptomi paničnih napada i kako ih umiriti?

Pazite na klima uređaj

Još uvek nismo stigli do trenutka kada ćemo se hladiti pomoću klima uređaja, ali kad to dođe na red, treba voditi računa gde se mi nalazimo u odnosu na njega. Ako nas vazduh iz klima uređaja udara direktno u lice, to dodatno isušuje oči, što nikako nije preporučljivo. Samo treba sesti malo dalje od njega i izbeći ćete isušivanje.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.