· · Komentari: 0
NARODNA VEROVANJA

PRAVOSLAVCI SLAVE MUČENIKA TEODOTA: Na današnji dan okupajte se TRI PUTA hladnom vodom, evo i zašto

Pravoslavna crkva danas slavi svetog mučenika Teodota Ankirskog sa sedam devojaka mučenica.

1622438384_crkva.jpg
Foto: Depozit

Teodot je bio oženjen i bio je krčmar u Ankiri za vremena cara Dioklecijana. Iako je bio oženjen, živeo je po reči apostolovoj: "Odsada i oni koji imaju žene da budu kao da ih nemaju".

Teodot slao pomoć HRIŠĆANIMA

Krčmu je držao samo da bi mogao da što bolje pomaže hrišćanima, jer je njegova krčma bila sklonište za progonjene vernike. Teodot je tajno slao pomoć odbeglim hrišćanima po planinama i tajno prikupljao tela poginulih i sahranjivao ih.

U to vreme su bile izvedene na sud i mučene u Hristovo ime sedam devojaka, koje su završile potopljene u jezeru. Jedna od njih, sveta Tekusa, javila se na snu Teodotu i rekla mu da izvadi njihova tela iz jezera i sahrani ih. Teodot je tako učinio uz pomoć prijatelja. No, prijatelj ga je izdao sudiji, i ovaj ga je stavio na teške muke. Sve je Teodot istrpeo.

Kada mu je mučitelj celo telo pretvorio u rane, i zube mu kamenjem razdrobio, naredio je da se mačem poseče. Kada je Teodot izveden na gubilište, mnogi hrišćani su plakali za njim, a sveti Teodot im je govorio: "Ne plačite, braćo, za mnom nego proslavite Gospoda našeg Isusa Hrista, koji mi pomože svršiti podvig i dušmana pobediti". Tada je položio svoju glavu na panj i pogubljen 303. godine.

Običaji na današnji dan

U slavu mučenika Teodota i sedam mučenih devojka, u našem narodu se na današnji dan praktikuju određeni rituali. 

Danas se valja tri puta okupati hladnom vodom, kako bi se oterala smrt i nesreća, a ovo je molitva koja se izgovara:

"Bio si naslednik Apostola prestolom i zajedničar duhom, bogonadahnuto delo si našao u viđenju duhovnog uzrastanja: Zbog toga si uzdizao reč istine i radi vere si do krvi postradao, sveštenomučeniče Teodote: Moli Hrista Boga da spase duše naše."

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.