· · Komentari: 0
LJUBIMCI

Pre nego što izađete iz kuće pomazite psa, a postoji dobar razlog

Istraživači su otkrili da su psi koje su vlasnici pre odlaska mazili bili znatno opušteniji, a osim nižeg nivoa kortizola psi koji su maženi su imali i sporije otkucaje srca.

1614864622_Depositphotos_50354057_s-2019.jpg
Foto: Depozit

Ako ste se pitali šta vaš ljubimac radi nakon što mu pred njuškom zatvorite vrata i ostavite ga samog, novo istraživanje italijanskog univerzitata Pisa kaže da psi dok nas nema uglavnom ne pokazuju znakove velikog stresa i uzrujanosti. Ipak, naučnici tvrde da im je emocionalno puno lakše kad im pre odlaska priuštimo kratko maženje.

Pročitajte još: Prvi koji je preživeo: Ovo štene je čudo prirode, a evo i zbog čega (VIDEO)

Istraživači su naime sproveli eksperimente sa deset zdravih pasa starih od jedne do jedanaest godina - i to šest ženki i četiri mužjaka među kojima je bilo sedam mešanaca, jedan retriver, jedan nemački ovčar i jedna čivava.

Ispitivanja su sprovedena na otvorenom, ali ograđenom prostoru gde su vlasnici pse doveli na lancu i ostavili, a vođa testiranja im je fonendoskopom merio otkucaje srca.

Foto: Piksabej

Pročitajte još: Kako novo istraživanje menja pogled na KUĆNE LJUBIMCE?

Svaki pas je testiran dva puta: prvi put su vlasnik i vođa istraživanja minut razgovarali ignorišući psa, a drugi put je vlasnik pričao sa voditeljem, ali je istovremeno sve vreme mazio psa.

U oba testa, nakon kratkog razgovora, vlasnik psa ostavio je voditelju i tri minuta se skrivao na udaljenosti na kojoj ga pas ne može nanjušiti.

Psi su u oba slučaja značajnu količinu vremena poveli tražeći vlasnika, skoro minut i po do tri, a nakon njegovog povratka testirana im je pljuvačka da se ustanovi nivo "hormona stresa" kortizola.

Pročitajte još: Žena udomila mačka koji je kopija Garfilda i obožava da stoji na zadnjim nogama (VIDEO)

Istraživači su otkrili da su psi koje su vlasnici pre odlaska mazili bili znatno opušteniji, a osim nižeg kortizola, psi koji su bili maženi su imali i sporije otkucaje srca.

Vođe studije su zato za Big Think rekli kako bi vlasnici pasa svaki put pre izlaska svom ljubimcu trebalo da posvete malo više vremena i pažnje - a čovekov najbolji prijatelj će to itekako znati da ceni.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.