· · Komentari: 0
Perjanica

Pre tačno 50 godina napravljen je "najpoželjniji terenac na svetu"(FOTO/VIDEO)

U "Lend Roveru" su 17. juna 1970. predstavili "rendž-rover" prvi luksuzni terenac sa pogonom na svim točkovima

1592486484_RR-1-NASLOVNA.jpg
Foto:Lend Rover"

Kompanija "Lend Rover" je već vladala svetski stazama i bopgazama kada je odlučeno da se tržištu ponudi luksizna varijanta terenskog vozila sa pogonom na svim točkovima. 

Rečeno - učinjeno 17. juna 1970. kada je svetu predstavljen prvi "rendž rover". Od tada do danas, kažu, stekao je status "najpoželjnijeg terenca na svetu"!

Foto:"Lend Rover"

Zato i ne čudi što je pola veka, jednog od svojih najuspešnijih modela "Lend Rover" rešio da obeleži podsećanjem na istorijat "rendža" i da predstavi specijalnu limitiranu ediciju. Recept od prvih dana nije menjan. Moćan , robustan ali elegantan dizajn, sa nadmoćnim "of-roud" sposobnostima i sofisticiranom opremom i luksuzom,

Pročitajte još:Amerikanci su poklonili 50.000 OVIH VOZILA Rusima, a pravio se i u KRAGUJEVCU!

Umesto 50 svećica na rođendanskoj torti "Lend Rover" će napraviti samo 1.970 primeraka "specijalne edicije"!

Za vreme ovih pola veka "rendž" je postavio mnoge rekorde.Bio je prvi SUV sa neprestanim pogonom na sva četiri točka. A 1989. godin postao je prvi SUV 4x4 sa ABS sistemom.

Četiri godine kasnije i prvi SUV sa elektronskim sistemom kontrole trakcije, kao i prvi terenac sa automatskom elektronskom važdušnom suspenzijom koja mu je i omogućila superiornu udobnost i na drumu i van njega. Postavljanje repera za konkurenciju je nastavljeno i 2012. kada je "rendž rover" postao prvi SUV sa kompletnom aluminijumskom konstrukcijom koja mu je omogućila da bude laši, snažniji i mnogo efikasniji.

Foto:"Lend Rover"

"Rendž" je prvi terenac koji je izložen u Luvru u Parizu a pobedio je i na najtežem reliju na svetu "Pariz-Dakar" i to dva puta!Odluka o pravljenu "rendž-rovera" doneta je kasnih šezdesetih a rukovodilac projekta je bio Čarls Speser King, nećak osnivača kompanije.

Prva generacija je pravljena od 1970. do 1996. godine! Prvobitno je bila dostupna samo sa dvoje vrata. Ali, za vreme 26-godišnje evolucije predstavljen je model sa četvoro vrata 1981. Godinu dana kasnije stiže i  automatski menjač.A prva dizel mašina se obrela pod haubom 1986.

Pročitajte još:Vesele sedamdesete u Evropi su ulepšali i ovi automobili (Foto)

Druga generacija, poznata kao "P38A" pojavila se 1994. i odmah je postala veliki hit.Prepoznatljiv dizajn, do tada neviđeni luksuz u ovoj klasi vozila, praktičnost i snalaženje na svim vrstama terena kao riba u vodi, je samo nešto od onoga što je stvorilo kultni status ovog vozila. Dodat je motor od 2,5 litara dizel i V( benzinac sa 4,6 litara radne zapremine!

Treća generacija je pravljena od 2001. do 2012. i donela je više inovacija nego sve prethodne zajedno. To uključuje i "monokok" konstrukciju, potpuno nezavisno vešanje sa vazdušnim ogibljenjem, a interior je više podsećao na unutrašnjost jahti nego terenaca.Jasno, ništa nije bilo na uštrb "of-roud" sposobnosti.
Te 2012. godine, kada je predstavljena četvrta generacija "rendža" saznali s mo da je sve urađeno od aluminijuma i da je vozilo čak 420 kilograma lakše od prethodnog modela. Od sve sile inovacija navodimo "of roud automatik Terejn respons 2" sistem i "ol terejn progres kontrol" kao i nove motore, najsavremeniju elektroniku i slično.

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.