· · Komentari: 0
saveti

Predivna BILJKA: OVO nežno cveće raznih boja može živeti čak 100 godina!

Imaju sjajno lišće i raskošne cvetove.

1617622069_flower-of-camellia-4083159_640.jpg
Foto: Pixabay

Kamelije su decenijama bile cenjeno od strane baštovana. Uspevaju u blagoj klimi, dostupni su u hiljadama sorti. Ovi širokolisni zimzeleni grmovi imaju izdržljivo, sjajno lišće i raskošno cveće. Najčešće vrste kamelija su Camellia japonica i Camellia sasankua.

Pročitajte još: Ocenite golim OKOM: Evo kako prepoznati kvalitetan RASAD

Visina / širina: Većina grmlja dostiže visinu između 6 i 12 metara i otprilike toliko široku.

Vreme cvetanja: Različite sorte kamelija cvetaju od kasne jeseni do sredine proleća. Neposredne sadnje ranih, srednjih i kasnih sorti, a cveće možete imati od novembra do aprila ili maja.

Boja i karakteristike cveta: Prekrasno cveće, uglavnom belo i nijanse ružičaste ili crvene, i raznih kombinacija. Dolaze u raznim oblicima: anemona, jednostruka, poludvostruka, formalna dvostruka, dvostruka u obliku ruže i božur. Životni vek: Kamelije su dugovečne biljke, neke žive više do 100 godina, piše Garden Desing.

Sadnja:

  • Kada saditi: U zonama 8-10, kamelije se mogu saditi u jesen, zimu ili proleće. Međutim, u zoni 6 ili 7 ih je bolje saditi u proleće kako bi se omogućilo uspostavljanje korenja pre nego što nastupi hladnije vreme.
  • Gde saditi: Lokalitet na mestu zaštićenom od vetra. U vrućim klimatskim uslovima locirajte ih tamo gde su zaštićeni od jake svetlosti ili sunca može da opeče lišće.
  • Kako saditi: Biljni nivo sa površinom tla; posebno izbegavajte preduboku sadnju. Rupa za sadnju treba da bude duboka kao matična kugla i dvostruko šira. Ponovo napunite i ubacite koren u rupu duboku od 6 do 8 cm. Centrirajte biljku i napunite, naginjući zemlju prema stranama. Vrh cveća treba da bude 4-8 cm iznad nivoa tla. 

Nega zemljište:

Treba da se dobro drenira sa pH od 6 do 6,5 (blago kiselo). Neka bude vlažno.

Hranite jednim od mnogih dostupnih đubriva kamelija ili opštim đubrivom 10-10-10 na proleće nakon što cvetovi padnu. Izbegavajte hranjenje kamelija nakon jula, jer kasno hranjenje može prouzrokovati opadanje pupoljaka. Voda: Prvih nekoliko godina redovno zalivajte, a zatim održavajte zemlju vlažnom, ali ne prevlažnom. Redovno im obezbedite vodu u suvoj klimi. 

 Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.