· · Komentari: 0
previše soli

PRESOLILI ste ručak, šta sad? Postoji nekoliko rešenja

Ukoliko ste presolili kuvano jelo, postoje načini kao to da popravite. Ovo su neki od njih..

1603277641_Depositphotos_182427968_s-2019.jpg
Foto: Deposit

Ako ste presolili supu, gulaš ili umak, dodajte vode i ubacite povrće poput luka i šargarepe pa nastavite da kuvate još desetak minuta.

I kiselina pomaže u ublažavanju slanog ukusa pa slobodno presoljenom jelu dodajte limunov sok ili sirće. Slanost jela se može smanjiti i dodavanjem šećera ili meda.

Pročitajte još: Kako da NAJBRŽE ODMRZNETE hranu i spremite obrok

Pri ruci treba imati krompir ili jabuku

Ako recept "dopušta", dodajte mleko ili jogurt jer oni takođe "ubijaju" so. U narodu postoji još jedan savet – kad presolite jelo, ubacite jedan oguljeni krompir ili jabuku, koji će upiti višak soli i nakon kuvanja ga izbacite iz jela.

Iskusni kuvari savetuju da jelo treba probati tokom pripreme, a ne samo na kraju. Budite oprezni i s dodavanjem pelata iz limenke, maslina ili kapara jer sadrže puno soli.

Pomaže i sir

Odličan dodatak preslanim jelima je povrće poput tikvica iseckanih na kockice, koje će neutralizovati slani ukus, a umak u koji ste dodali previše začina najbolje je ublažiti slatkim ukusima poput paradajza, koje će ublažiti ljutinu.

Pročitajte još: U ovome je CAKA! Nikada ne treba da čekate da OSETITE GLAD i IZGUBIĆETE KILOGRAME

Slavna američka kuvarica Marta Stjurt u previše začinjena jela predlaže dodavanje masnije pavlake, poput one za šlag bez šećera ili drugog kremastog mlečnog proizvoda koji će ublažiti umak.

Možete dodati i malo mleka s gustinom i rastopljenim sirom ili blagim sirom za mazanje.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.