· · Komentari: 0
VITKE

Probudite telo: PET vežbi kojom ćete probuditi prolećnu energiju

Svakodnevna rutina "zarobi" telo, pa su pokreti ograničeni i svaki napor postaje napor posle zime..

1616512738_Depositphotos_72649795_l-2015.jpg
Foto: Depozitfoto

Ovo naročito postane očigledno kada se zima završi i počne proleće. Ukoliko "posrne" i duh, telo se oseća tromo i umorno.

Pročitajte još: Nutricionista Jasmina Ristivojević preporučuje prolećni detoks: Bez gladovanja do vitke linije

Raskoračni sedeći stav
Iz sedećeg položaja raširite noge u stranu. Kolena treba da su zategnuta (ispravljena), a gornji deo tela se iz tog položaja savija ka jednoj, a padrugoj nozi. Preporuka je da se prilikom savijanja u stranu sedalni deo ne odiže od podloge, već da ostane na njoj.

Zato u trenucima kada osetite da vam nedostaje energije trebali da uradite vežbe istezanja. Radite ih redovno posle obaveza i videćete da ćete brzo vratiti snagu.

Najvažnije je da vežbe radite redovno i umorni.

Trup ka nozi

 

Ova vežba istezanja naročito je poželjna za one koji dugo sede. Zauzmite širi raskoračni stav. Zategnite kolena koliko vam mogućnosti dozvoljavaju. Ako vam je smanjena elastičnost zadnjih mišića nogu dopušteno je blago savijanje kolena. Udahnite, pa kroz izdisaj spuštajte trup ka jednoj nozi.

 

Zadržite položaj 10 sekundi, pa ponovite.

Trudite se da prilikom spuštanja leđa ostanu prava, a mišići stomaka zategnuti. Ako želite dodatno istezanje, lagano rukom prihvatite zglob noge i privucite grudi na butinu što više. Zadržite položaj oko 10 sekundi, pa ponovite istezanje na suprotnu stranu.

Istezanje struka

Ruke iznad glave
Sedite na pete i kroz izdisaj spuštajte grudi prema podlozi. Pri tome ruke opružajte iznad glave. Istovremeno gurajte ramena što više ka podlozi, a kukove ka petama. Ovo je ujedno i idealna

Zauzmite raskoračni stav, zategnite mišiće stomaka i ispravite leđa. Podignite jednu ruku, a drugu oslonite na bok. U tom položaju udahnite, a zatim kroz ravnomeran izdisaj polako savijajte gornji deo tela ka ruci oslonjenoj na bok, dok ne osetite prijatno istezanje oko struka.

Vežbajte polako i pravilno, a ne brzo.

Položaj istezanja zadržite oko 10 sekundi, pa ponovite isto na suprotnu stranu.

Pročitajte još: Svi je bacamo, a ona je puna VITAMINA: Zašto treba da uvrstimo koru od banane u ishranu?

Peta na zadnjicu

Stanite uspravno sa spojenim nogama. Savijte jednu nogu i uhvatite nožne prste rukom. Na izdisaj privlačite petu ka zadnjici. Sve vreme se trudite da održite ravnotežu dok stojite na jednoj nozi. Pri izvođenju ove vežbe istezanja bitno je da koleno noge koju istežemo držimo pored kolena noge na kojoj stojimo i da kuk blago guramo unapred - da bismo intenzivirali istezanje. Ponovite istezanje prednjeg butnog mišića i istezanje druge noge.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.