· · Komentari: 0
SAVETI

Procenite zdravlje na osnovu izgleda jezika: Evo koje boje su znak za upozorenje!

Izgled jezika vam može pokazati da imate problema sa jetrom, sistemom za varenje, pa čak pokazuje i znakove trovanja.

1614605937_Depositphotos_23707525_s-2019.jpg
Foto: Depozit

Jezik nam može dati do znanja na koji organ svog tela treba da obratimo pažnju. Kod zdrave osobe, jezik je bledoroze boje, bez naslaga, ravan i sa dobro izraženim papilama (mala ispupčenja kojima se oseća ukus, koje imaju određeni raspored i različitog su oblika, a njihova veličina varira u zavisnosti od različitih faktora.)

Pročitajte još: OBRATITE PAŽNJU: Ovih pet znakova pokazuju da telu nedostaje kalijum

Leti, papile jezika poseduju crvenkastu nijansu i neznatno su uvećane. U jesen i u proleće one su svetložućkaste boje. Na stanje jezika može uticati i konzumirana hrana (borovnica, cvekla, preterano vrela hrana, lekovi i konstrukcija zubnih proteza. Imajte ovo na umu kada procenjujete svoje zdravlje po izgledu jezika, da ne biste trag od pojedene šargarepe protumačili kao ozbiljno oboljenje, piše Uspešna žena.

Prisustvo naslaga na jeziku ukazuje na to da nije sve u vašem organizmu u redu:

  • Tanke naslage – znak početne bolesti, debele naslage – hroničnog oboljenja. Zadebljanje naslaga govori o progresiji bolesti, a posvetljenje i smanjivanje naslaga je ohrabrujuće – zdravlje se popravlja.
  • Jezik je poprimio žutu boju – verovatni su problemi u radu organa sistema za varenje, bolesti jetre, hronični holecistit.
  • Bele naslage na jeziku – dokaz intoksikacije(trovanja), zatvora, prisustvo u organizmu gljivične infekcije (najčešće kandide)
  • Braon boja – bolesti pluća i gastrointestinalnog trakta.
  • Tamna boja jezika govori o teškim hroničnim poremećajima organa za varenje, sa pratnjom dehidracije.
  • Ako ste primetili naslage na početku jezika (od grla) – postoje mogućnost nepravilnog rada creva i bubrega.
  • Crvenilo vrha jezika ukazuje na slabu srčanu aktivnost, moguć je početak koronarne bolesti.
  • Braon boja na vrhu jezika signalizira o bilateralnoj (obostranoj) upali pluća.

Pročitajte još: Napravite sami napitak koji čisti pluća: Spas za pušače!

Boja samog jezika – tela, kako kažu lekari, nije manje informativan:

  • Bled jezik – iscrpljenost
  • Jezik crvene boje – poremećaj u radu srčanog i plućnog sistema, bolesti krvi, infektivne bolesti.
  • Tamnocrvena boja jezika – iste bolesti kao i kod crvenog jezika, ali stanje pacijenta mnogo je ozbiljnije.
  • Plavi jezik – poremećaji kardiovaskularnog sistema, pluća, problemi sa bubrezima. 

 Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.