Oglas
· · Komentari: 0
nauka

Prodat Ajnštajnov rukopis na kome je čuvena teorija: Cena je neverovatna

Pismo Alberta Ajnštajna napisano rukom u kojem se nalazi i njegova čuvena formula E=mc2, prodata je na aukciji za više od 1,2 miliona dolara, što je tri puta više od očekivanog iznosa, saopštila je aukcijska kuća RR Aukšn iz Bostona.

1621694451_Depositphotos_2434696_s-2019.jpg
Foto: Deposit
Oglas

Arhivisti iz Programa Ajnštajnovi papiri Instituta za tehnologiju u Kaliforniji i Hebrejskog univerziteta u Jerusalimu tvrde da na svetu postoje još samo tri poznata primerka gde je Ajnštajn čuvenu jednačinu napisao svojom rukom.

Iz kuće RR Aukšn navode da je ovaj poslednji primerak jedini koji se nalazi u privatnoj kolekciji i da se za njega tek nedavno saznalo, objavio je Gardijan, prenosi Tanjug.

Pročitajte još: NAJNEOBIČNIJI posao u istoriji: Bio je odlično plaćen, nimalo težak, ali i bizaran

Aukcijska kuća je očekivala da će pismo biti prodato za oko 400.000 dolara.

„To je važno pismo i sa holografskog stanovišta i sa stanovišta fizike“, rekao je potpredsednik aukcijske kuće Bobi Livingston, koji je formulu o odnosu energije i mase nazvao najpoznatijom na svetu.

Kupac je označen samo kao anonimni kolekcionar dokumenata.

Jednačina kojom se određuje da je energija jednaka masi pomnoženoj kvadratom brzine svetlosti u vakuumu promenila je fiziku dokazujući da vreme nije apsolutno i da su masa i energija ekvivalentne.

Pismo, koje je na jednoj strani napisano na nemačkom jeziku, upućeno je poljsko-američkom fizičaru Ludviku Silberstinu

Datirano je na 26. oktobar 1946

.

Pročitajte još: NEVEROVATAN snimak: Border koli je NAJPAMETNIJI PAS na svetu, ali da li je moguće da vežba JOGU?! (VIDEO)

Silberstin je bio poznati kritičar pojedinih Ajnštajnovih teorija.

Jedna od rečenica u pismu napisanom na memorandumu Univerziteta Prinston glasi: „Na vaše pitanje može se odgovoriti formulom E=mc2 bez ikakvog predznanja“. Pismo je bilo deo Silberstinove lične arhive, koju su prodali njegovi naslednici.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas