· · Komentari: 0
ISTORIJA

KLETVA SE OBISTINILA: Karađorđeve ubice nije htela ni zemlja, ni voda, ni ljudi!

Kob zločina u Radovanjskom lugu stigla je sve učesnike koji su vrlo brzo izgubili čast i ugled, zdravlje i pamet, blaga i imanja što su stekli, kao i porodice.

1631798714_Karadjordje.PNG
Foto: Instagram/ screenshot pravoslavna_cetnicka_gar

Pre tačno 204 godine u Radovanjskom lugu na spavanju je ubijen vožd Prvog srpskog ustanka Đorđe Petrović-Karađorđe. Ubijen je svirepo, a po nalogu kuma kneza Srbije Miloša Obrenovića. Kumovska kob i zla krv od tada već više od dva veka traju.

Pročitajte još: TITA su u Užice doveli četnici, a Kosta Pećanac mu je nabavio dokumenta

Zavera dvojice kumova

Karađorđe se 1817. godine tajno vratio u Srbiju, kao član grčke Heterije, sa namerom da ponovo digne srpski narod na bunu protiv Turaka, a u savezu sa svojim kumom Milošem. Srpski knjaz nije želeo da narušava odnose sa portom, jer je smatrao da bi svaka buna u tom trenutku bila više nego štetna po Srbiju. Miloš je morao da donese jednu od najtežih odluku - ubiti Karađorđa, vožda i kuma!

Najteža odluka u životu - ubiti kuma!
Nikola iz Kolašina
Nikola je imao lični razlog da presudi Karađorđu. NJegovog brata Nedeljka vožd je zbog kukavičluka na Deligradu 1806. godine osudio na smrt. Tada se Nikola zakleo da će osvetiti brata. Sada je, pored lične osvete, imao motiv i novac.

Valjalo je u celu priču uvesti još jednog Karađorđevog kuma, vojvodu Vujicu Vulićevića iz Radovanjskog luga. On je upravo tamo, na imanju meštanina Dragića Vojkića i dočekao svog kuma Đorđa i obećao mu kroz nekoliko dana susret sa Milošem.

Pročitajte još: Jauci ubijenog žandarma odzvanjaju SMEDEREVOM: Ubistvo braće Lunjevica bilo je povod za smrt Drage Mašin

Vujica je imao dva dana da pronađe čoveka koji će ubiti vožda, jer je znao da, ako se kroz dva dana Miloš ne pojavi, da će Karađorđe posumnjati da se nešto loše sprema.

Jedan od seljana je Vujici tada rekao za Nikolu Novakovića, doseljenika iz Crne Gore, iz Kolašina.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Srpska Stvar (@srpska_stvar)

Vujica se pretvarao da spava

Dogovor je bio da se Karađorđe ubije na spavanju.

Pročitaje još: DUH Miroljub teroriše Kosmaj, a jedini spas je da mu se pokaže OVA stvar

Nikola je oko tri-četiri časa izjutra 26. jula sačekao da Karađorđev pratilac Naum ode na obližnju reku po vodu, zatim ušao u kolibu u kojoj su bili usnuli vožd i kum Vujica koji se sve vreme pretvarao da spava. Sa nekoliko udaraca sekirom Nikola je usmrtio jednog od najvećih srpskih junaka koji je, smrtno ranjen, sve vreme pokušavao da se bori sa isukanom sabljom.

Karađorđev spomenik

Na kraju je Crnom Đorđu odsekao glavu i poneo je kao dokaz Milošu u Kragujevac. Prethodno je na reci ubio i Nauma.

Miloš je pitao ubicu Nikolu: Da li si se do sada pročuo po nečem? E, sada hoćeš!

Voždova glava stigla je pred Miloša koji je tražio da vidi ko je izvršio ubistvo, Kada je Nikola izašao pred njega Miloš ga je pitao da li se do sada pročuo po nečemu.

-.Nisam, gospodaru, odgovorio je Nikola.

-E vala, sada hoćeš, odgovorio mu je knjaz.

Pročitajte još: U GROBU zazidanom pre dva milenijuma gorelo je SVETLO! U čemu je tajna "večite LAMPE"?

Karađorđev ubica je skrenuo pameću

Ipak, Miloš nije bio u pravu. Nikola je vrlo brzo posle zločina u Radovanjskom lugu skrenuo pameću. Noću ga je proganjao bezglavi vožd i Nikola je u bunilu molio Karađorđa da mu oprosti.

Karađorđevo ubistvo, Mor Tan

Lutao je godinama od sela do sela, iznemogao i gotovo uvek izgladneo, jer mu niko kao Karađorđevom ubici nije hteo ni koricu hleba da pruži. Pričalo se da su ga tukla i deca i žene. Bačena je i narodna kletva na njega, da mu duša nikada ne nađe mir i da ga sebi ne prime ni zemlja, ni voda, ni nebo.

Pročitajte još: Ivanov je pokušao da oplodi šimpanze LJUDSKOM SPERMOM, a cilj je bio jedan! Šta se KRILO iza NAJOZBILJNIJEG svetskog projekta! (VIDEO)

Ubicu je smrvila vodenica

Koban dan
Karađorđev ubica je umro 29. maja 1850. godine, na dan koji će biti koban 53 godine kasnije kada će se u majskoj noći ugasiti dinastija Obrenovića.

Nikola Novaković je dve i po godine nakon ubistva Karađorđa upao u reku Rasinu, ali se nije udavio, jer se obistinila kletva da ga ni voda nije htela. Brzaci Rasine su ga odneli do obližnje vodenice gde ga je bukvalno smrvio vodenički točak.

Ubicu reka nije htela

Ništa bolje od Nikole nisu prošli ni ostali saučesnici Karađorđevog ubistva.

Pročitajte još: Svrgnut, pa oteran u LUDNICU: Princ Đorđe Karađorđević i Tito su zajedno prizivali mrtve

Crkva Pokajnica
Manastir Pokajnica je prvobitno podignut kao crkva brvnara u Starom Selu kod Velike Plane. Crkvu je podigao 1818. godine knez Smederevske nahije, vojskovođa i narodni starešina Vujica Vulićević. O tome svedoči zapis na ikoni Svetog Đorđa, kao i godina urezana u tablu, levo od ulaza u crkvu. NJen nastanak u blizini mesta na kojem je Vujica Vulićević učestvovao u ubistvu kuma Karađorđa tumačen je kao čin pokajanja, po čemu je hram i dobio ime.

Vujice, malo je jedna crkva

Vojvoda Vujica je izgradnjom crkve Pokajnice pokušao da skine teret ubistva kuma sa duše, ali mu to nije pomoglo. Proganjala ga je savest, ali to nije bilo dovoljno, oboleo je od nepoznate kožne bolesti, pa mu je svo lice bilo u krastama. Niko ga nije primao u kuću, niti mu je bio ko dolazio.

Niko Vujicu u kuću nije primao, niti mu dolazio!

Kum mu je stalno dolazio u snove i Vujica to više nije mogao da podnese. Bolest ga je takođe razdirala i poslednje što je u životu uradio bilo je da dođe pred vrata crkve Pokajnice i zatraži oproštaj od Boga, nakon čega je ispustio dušu.

Pročitajte još: Najveća komunistička TAJNA: Ko je ubio 4.000 Srba i 12 Nemaca i zašto je Mustafa Golubić viđen u Smederevu?

Vlasnik kuće je postao prosjak

I Dragić Vojkić, imućni domaćin na čijem je imanju ubijen Karađorđe, nije bio pošteđen kletve. Vrlo brzo dogurao je do prosjačkog štapa, a porodična loza mu se ugasila.

Knjazu Milošu se loza ugasila...

Knez Miloš je do kraja života nosio beleg na duši zbog kumovog ubistva koje je morao da učini zarad "viših državnih ciljeva".

Pročitajte još: NAJDUŽA NOĆ u istoriji čovečanstva dogodila se 536. godine i trajala je 18 meseci. Šta se tačno desilo?

Karađorđevo ubistvo predstavljalo je i kob po celu Srbiju i po njeno jedinstvo, koje ni više od dva veka kasnije nije čvrsto i granitno. Ako je u Orašcu 1804. stvorena moderna srpska država, u Radovanjskom lugu je 1817. stvorena kob srpskih podela i grehova za koje je malo jedna crkva Pokajnica.

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.