Oglas
· · Komentari: 0
USPEH

Prvi u regionu, a treći u Evropi: Naši doktori ugradili KIŠOBRANČIĆ u SRCE!

Lekari Instituta za kardiovaskularne bolesti "Dedinje" primenili su interventnu metodu koja olakšava život pacijentima sa srčanom slabošću i plućnom hipertenzijom.

1612032971_dedinjeoperacijanasrcu1220012021.jpg
Foto: Klinika Dedinje
Oglas

Ugradnjom posebnog uređaja, koji se naziva regulator atrijalnog protoka krvi, oni pacijentima kod kojih su sve metode iscrpljene i preostala im je samo transplantacija srca ili pluća, daju šansu da žive.

Pročitajte još: Niste zadovoljni kilažom i malo se krećete? Saveti za početak gubljenja kilograma

Metoda je kod nas prvi put primenjena na 62-godišnjoj pacijentkinji iz Bele Crkve. Interventni kardiolog "Dedinja", dr Mihajlo Farkić kaže da planiraju da tokom ove godine urade najmanje 10 ovakvih procedura:

Mrežica reguliše protok krvi!

- Ugradnjom regulatora atrijalnog protoka krvi sprečava se ugrožavajući pad pritiska kod bolesnika sa plućnom hipertenzijom i levostranom srčanom slabošću. Pomoću katetera mi im ovaj uređaj ugrađujemo u srce. Reč je o jednoj vrsti mrežice ili "kišobrančića" koji sam reguliše protok krvi iz desne u levu pretkomoru. To im omogućava veću toleranciju fizičkog napora, i oni nakon ove intervencije mogu da žive mnogo komfornije.

Pročitajte još: Doktorka JOKOVIĆ upozorava: Čulo za ukus i miris se gubi zbog KORONE, ali i OPASNIH bolesti

Kod pacijenata sa plućnom hipertenzijom i levostranom srčanom slabošću, usled nemogućnosti da se prirodno reguliše pritisak, česte su epizode padanja u nesvest, zadržavanja krvi u plućima, osećaj gušenja i potpuna netolerancija na fizički napor.

Ova operacija je moguća samo timskim radom.

- Ova intervencija podrazumeva timski rad lekara - kaže dr Milosav Tomović, kardiolog-elektrofiziolog "Dedinja". - Tehnički je najzahtevnije obezbediti prolaz katetera iz desne u levu pretkomoru, da bi se ovaj "kišobrančić" postavio. Inače, ovaj prelaz u svakodnevnoj praksi rade interventni elektrofiziolozi. Taj deo procedure može da bude vrlo osetljiv, zato što se radi o primeni posebnih uvodnika i dugačkih igala.

Navodi ih ultrazvuk!
Da ne bi došlo do komplikacija, pored rendgenskih zraka, služimo se navođenjem i pomoću ultrazvuka. Kod utreniranog tima ovaj prelaz obično traje par minuta, a nešto duže ukoliko ima nekih anatomskih ograničenja.

Timski rad Foto: Klinika Dedinje

U timu lekara bili su i interventni kardiolog dr Dragan Topić, ehokardiografer dr Slobodan Tomić, anasteziolog dr Nikola Đukanović i medicinske sestre i tehničari.

Pročitajte još: Niste zadovoljni kilažom i malo se krećete? Saveti za početak gubljenja kilograma

- Ova internevcija izvodi se dok je pacijent u sedaciji, ali diše sopstvenim plućima - kaže dr Dragan Topić.

Od trenutka kada smo kateterom ušli kroz preponsku arteriju trebalo nam je 35 minuta do završetka procedure.

- Cilj nam je da u narednom periodu obavestimo druge kardiološke centre u zemlji o proceduri koju smo počeli da primenjujemo da bi nam iz njih bili upućivani pacijenti kojima je neophodna ova vrsta lečenja - zaključuje dr Topić.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas