Oglas
· · Komentari: 0
PRITISAK

Prvo malo sedite, pa onda merite pritisak. Ovo su pravila da dobijete pravu vrednost

Ako ste stariji od 45 godina onda bi bar jednom mesečno trebalo da izmerite krvni pritisak.

1615362475_Depositphotos_30373555_xl-2015.jpg
Foto: Depozitfoto
Oglas

Jer, gornji ili sistolni pritisak raste normalno sa starenjem već od 18. godine. Prosečan donji ili dijastolni pritisak povećava se kod muškaraca od 45. do 54. godine starosti, a kod žena uglavnom od 55. do 65. godine.

Pročitajte još: UBICA OTROVA i čudotvorni lek iz ŠUME! Evo zašto je SREMUŠ najveća blagodet proleća pred nama (RECEPT)

Osobe koje su imale nizak krvni pritisak tokom mladosti obično bi trebalo da imaju niže vrednosti i u starosti, ali svako pravilo potvrđuje izuzetak.

Da bi merenje krvnog pritiska dalo validne rezultate, savetujemo da se pridržavate sledećih pravila:

Normalni rezultati
Optimalne vrednosti pritiska su 120/80 mmHg, a po važećim zvaničnim stavovima kardioloških institucija. Prihvatljive normalne vrednosti su do 140/90 mmHg.
Pritisak koji meri medicinska sestra je uvek veći nego kod kuće.

Pročitajte još: Uđite u novu radnu nedelju odmorni i NASPAVANI! Tri čaja za LAKU NOĆ (RECEPT)

Strah od belih mantila

Utvrđeno je da su vrednosti izmerene u zdravstvenim ustanovama često više od onih izmerenih kod kuće. Kao razlog za ovu pojavu navode se nervoza i stres usled pregleda, pa rezultati mogu biti lažno visoki. Takođe, na osnovu samo jednog merenja ne može se izvući zaključak o trajnim promenama krvnog pritiska pa je potrebno pratiti kako se menjaju vrednosti tokom vremena.

Naučite da merite sami pritisak Foto: Depozit

Pročitajte još: Napravite DOMAĆU INFUZIJU: Jedna doza ovog MOĆNOG napitka dovoljna je da se ne razbolite (RECEPT)

Četiri merenja

U trudnoći
Ukoliko ste trudni, trebalo bi pažljivo da pratite krvni pritisak, jer on može drastično da se menja u ovom razdoblju. Ukoliko otkrijete njegovu neuobičajeno visoku vrednost ponovite merenje posle četiri sata. Ako je vrednost i dalje visoka, konsultujte se sa lekarom ili ginekologom.

Evropsko društvo za hipertenziju preporučuje da se pritisak meri dva puta u jutarnjim satima između šest i devet časova i dva puta u večernjim satima između 18 i 21.

Između merenja napravite pauzu, pa opet izmerite.

Između dva merenja trebalo bi da se napravi pauza od najmanje pet minuta. Ukoliko se za povišen krvni pritisak već piju lekovi, onda bi ga trebalo meriti pre uzimanja terapije.

Meri se dva puta ujutru do 9 i uveče do 21 čas

Mirovanje pre merača

Pre merenja krvnog pritiska potrebno je oko 10 minuta mirno sedeti. Takođe, trebalo bi voditi računa o telesnoj temperaturi, unosu kofeina, nikotina, alkohola i energetksih pića, jer oni utiču na promenu krvnog pritiska. Preporučuje se da se pritisak meri bar 45 minuta po konzumiranju kafe, cigareta ili alkoholnog i energetskog pića. Pritisak bi trebalo meriti na levoj ruci, sedeći mirno bez prekrštenih nogu i ne pričati.

Pročitajte još: Nova era u lečenju gojaznosti: Tableta od kojeg se gubi 15 kilograma

Ako je skočio - izbegavajte so i kafu.

Narušene vrednosti

U slučaju da je reč o blagom porastu, onda bi smanjen unos soli i kafe, redukcija telesne težine, zdrava ishrana i izbegavanje alkohola i cigareta u korist fizičke aktivnosti trebalo da daju rezulatet. Ako on, ipak, izostane, lekar će posle analiza i pregleda doneti odluku da li da se uvede terapija i koja.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas