· · Komentari: 1
pas

PSI imaju BRKOVE kao i mačke: A evo čemu oni služe

Sigurno ste primetili da brkove ima najveći broj sisara, ali koja je njihova funkcija!? Za početak, nije jedna - ima ih više!

1600071492_dog-2785074_1280.jpg
Foto: Pixabay

Vibrisi (lat. vibrissae), tačnije, brkovi, između ostalog, životinji pomažu da odredi gde se nalazi u prostoru. 

Pomoću njuške i brkova psi otkrivaju svet, a za to su zaslužne Merkelove stanice – posebni receptori na koži koji su povezani sa nervnim završecima koji psu pomažu da se orijentiše.

Ovi delovi imaju važnu funkciju jer utiče na proces uzimanja hrane, komunikacije sa drugim vrstama, ali i agresije, držanja položaja glave tokom radnji kao što su plivanje ili pomeranje glave.

Pročitajte još: Ako volite MAČKE uživaćete u njenom društvu: Dobri DžIN čuva gazdu bolje od PSA

Uz pomoć brkova, psi mogu bolje da vide objekat, čak i u mraku, onda kada su druga čula slabija, a daju im i informacije o veličini, obliku i brzini objekata u okolini.

Završeci brkova su puni nerava koje šalju informacije mozgu.

U jednom istraživanju LiveScience je naveo i da brkovi mogu da pokažu kako se pas oseća. Ukoliko ga nešto ugrožava, refleksno će usmeriti brkove u tom pravcu. Naučnici, zbog toga, veruju da brkovi imaju izuzetno važnu ulogu u odbrambenom sistemu pasa pri susretu sa predatorima, ili drugim psima.

Završeci brkova su puni nerava koje šalju informacije mozgu, a pas će instiktivno držati glavu van vode, kada se u njoj bude našao, upravo zahvaljujući njima.

Pročitajte još: Čak i gledanje RIBICA u akvarijumu umiruje, a DOKTORI uvek prepoznaju ko od pacijenata ima PSA

Oni su jedan od senzora koji psu pomažu da skenira prostor u kojem boravi.

U zavisnosti od pasmine zavisi i dužina i debljina brkova. Oni kod pasa mogu i da se skrate jer ne postoji receptor bola u njima, ali to svakako nije preporučljivo jer bi mogao da bude dezorijentisan dok ponovo ne izrastu.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.