Oglas
· · Komentari: 2
roditelji

PSIHOLOG savetuje kako da DECU ODVOJITE OD VIDEO IGRICA

Nije lako decu odvojiti od igrica, a posebno za vreme raspusta kad nemaju obaveza. Sve je još teže sa decom mlađom od deset godina, jer oni najviše vole da ih igraju, a najlakše razvijaju zavisnost.

1597828128_game-1232879_1280.jpg
Foto: Pixabay
Oglas

Video-igre na telefonu ili kompjuteru vole mnogi od nas, a vole ih i deca. Sa igranjem započinju sve ranije, a nekima je to glavna zabava već sa četiri godine. Zabrinjava podatak i da se godišnje na Institutu za mentalno zdravlje u Beogradu zbog video-igrica hospitalizuje 20–30 dece, a u najvećem broju slučajeva reč je o dečacima.

Pročitajte još: Ovaj HOTEL ispunjava želje! Sve je na dohvat ruke, septembrom je POSEBNA PRIČA (FOTO)

Kako je u toku letnji raspust, deca nemaju obaveze, pa i više koriste mobilne telefone. Zato Nikolina Milosavljević, dečji psiholog i savetnik za roditelje, otkriva pet saveta kako da motivišete dete da ostavi telefon i video-igricu i usmeri se na neku drugu aktivnost.

Pokušajte da deci ispod deset godina ne dozvoljavate da pretražuju samostalno internet!
Foto: Pixabay

1. Pomirite se sa činjenicom da vaše dete i sva deca u njegovoj okolini često koriste mobilne telefone i igranje igrica kao vid razonode. Što se pre svi budemo pomirili sa tim, biće nam lakše.

2. Ukoliko imate dete mlađe od 10 godina, pokušajte da ne dozvolite da pretražuje internet samostalno, bez vašeg nadzora, i nastojte da mu ne dajete da igra igrice. Ako mu dozvolite, veća je verovatnoća da će razviti zavisnost od interneta i igrica.

Pročitajte još: Tri saveta za RODITELJE: Kako da pomognete DETETU U OVOJ ŠKOLSKOJ GODINI

3. Ako odlučite da kupite detetu mobilni telefon ili neku platformu za igranje igrica, pre nego što dete krene sa korišćenjem tih privilegija jako je važno da definišete koja su pravila korišćenja, kao i da unapred definišete posledice ukoliko se pravila ne poštuju.

Upoznajte se sa sadržajem igrica!

4. Insistirajte na tome da dete može da igra igricu i koristi telefon za pretraživanje onlajn sadržaja samo onda kad ispuni sve obaveze u toku dana. Ako prekrši pravila, budite staloženi i dosledno sprovedite posledice.

Pročitajte još: Bliži se POLAZAK U ŠKOLU: Uredite školarcima PROSTOR ZA UČENJE

5. Ako želite da vaše dete prekine igranje igrica, pokušajte da ne budete odsečni i grubi, nego mu jednostavno nežno priđite, dodirnite ga i pitajte radoznalo šta radi, kakva je to igrica. Upoznajte se sa tim s čim se trenutno zabavlja, pa tek tada tražite od njega da ostavi telefon. U tom slučaju manje će negodovati.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas