· · Komentari: 0
VASPITANJE

Nakon izbegnute TRAGEDIJE na Adi, psiholog kaže: Normalno je da tinejdžeri probaju alkohol, ali roditelji nek urade OVO

Marina Brašić kaže da je normalna pojava da se na kraju školske godine tinejdžeri napiju, ali roditelji to mogu da spreče.

1624526063_ada.jpg

Vest da je grupa od 16 maloletnika sinoć je prebačena na VMA, a devetorica su bila u besvesnom stanju, zabrinula je roditelje. Psiholozi se, međutim, slažu da su roditelji zakasnili sa brigom i da su to trebali da urade još - zimus.

Pročitajte još: Zastrašujuće: Broj proizvoda BRZE HRANE namenjene isključivo deci povećan 7 puta u poslednjoj deceniji!

Jun je najrizičniji mesec za tinejdžere

Jun je uvek najrizičniji mesec za roditelje adolescenata, jer posle kraja školske godine tinejdžeri često nemaju kočnice. Na kraju škosle godine svi tinejdžeri žele da eksperimentišu, a ove godine je to pogotovo slučaj zato što su mesecima bili zatvoreni i bez mogućnosti slavljenja žurki.

Svi tinejdžeri eksperimentišu u junu.

- Normalno je da tinedžeri istražuju, da eksperimentišu, ali pitanje je koliko su pripremljerni za to - kaže Marina Brašić, psihoterapeut.

Pripremite decu na alkohol

Brašićeva upozorava roditelje da decu treba da pripreme za susret sa alkoholom. Ne na kraju školske godine, već mesecima pre toga.

Razgovor o alkoholu se vodi u januaru...

- Roditelji treba da razgovaraju sa decom oko toga kako se uzima alkohol i koje su količine normalne. Kada se desi pijanstvo tada je kasno za razgovor. Razgovara se pre nego što dođe do grupnog okupljanja. Sigurna sam da roditelji znaju da su deca i pre toga bila u kontaktu sa alkoholom. Tu temu treba da otvore daleko ranije - ističe psihoterapeut.

Pročitajte još: Ključna stvar u roditeljstvu: TRI razloga zašto je važna RUTINA!

Kako se razgovara sa decom?

Prilikom razgovora roditelji ne treba da prete deci, jer će sigurno probati alkohol.

- Trebada im objasne kako se alkohol pije i koliko je normalno popiti i da "čašica" nije problem. Deci treba da smireno objasne kako da sebe ne dovedu do stanja da budu van kontrole. Sada je sve dostupno, ne samo alkohol, nego i narkotici i veoma je važno da sami ne eksperimentišu, već da znaju sve opasnosti - napominje Brašićeva.

Pročitajte još: Defektolog upozorava: Umesto u park deca danas idu na palačinke i to objavljuju na Instagramu

Da li je moguće da deca neće probati alkohol posle razgovora sa roditeljima?

- Naravno da će probati, ali ako im se prijateljski objasni kojim rizicima se izlažu ako preteraju manja je veroavtnoća da će se obeznaniti. Najopasnije je kada deca samo eksperimentišu i procenjuju koliko će piti. Poneseni društvom spremni su na sve - zaključuje psihoterapeut Marina Brašić

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.