· · Komentari: 1
VIKEND

ODGOVOR PSIHOLOGA ĆE VAS IZNENADITI: Da li je BOLJE otići na VIKEND ili ODMOR od TRI NEDELJE?

Šta podrazumeva pravi odmor i koliko bi trebalo da traje? Mada je nekada dovoljan i produženi vikend da razbijemo rutinu, takvi odmori, naročito nakon dužeg perioda rada, mogu samo da zaleče umor.

1600675273_Depositphotos_395332000_xl-2015.jpg
Foto: Depozitfoto

Psiholog Milica Miloradović Stanković smatra da će idućeg leta, ako epidemiološka situacija to bude dozvolila, biti prilike za odmor.

Tu je zimovanje, a potom i prvomajski i uskršnji praznici. Kako bismo bili efikasniji u obavljanju poslovnih i privatnih obaveza, u narednom periodu treba iskoristiti svaku priliku za predah.

Pročitajte još: Psiholog UPOZORAVA: Telo traži NAGRADU, ako niste išli na ODMOR na JESEN možete očekivati nešto neprijatno

Promena sredine, makar nakratko, u vidu vikend-putovanja, omogućiće nam da "dopunimo baterije" i okrepiće nas.

Kada na odmoru pomislimo da nam je dosadno - vreme je za povratak kući.

- Stručnjaci kažu da je idealno vreme trajanje odmora tri nedelje. Prvih dana odmor je uglavnom pasivan - potrebno nam je da se naspavamo i opustimo telo. U tom periodu je brzina oporavka najveća, pa je zato i važno da takoreći ne radimo ništa. Nakon toga smo spremni za aktivniji, kreativan deo odmora u kome možemo da radimo ono što volimo i uživamo u tome - kaže psiholog.

Ni predug odmor nije zdrav Foto: Depozit

Već u trećoj nedelji, kada povremeno pomislimo i osetimo da nam je dosadno, to je znak da se bliži vreme povratka uobičajenim obavezama. Ne bi valjalo ni previše odužiti odmor, jer upadamo u zamku da slobodno vreme ne koristimo na pravi način. Imamo utisak da nam odmor prolazi bez smisla, a i teže nam je da se vratimo obavezama.

Bolje je ići češće nego jednom godišnje!

Milica Miloradović Stanković savetuje da je bolje praktikovati češće i kraće odmore jer je to dobitna formula.

- Nije pametno iskoristiti ceo odmor odjednom, već ravnomerno rasporedite slobodne dane. Pomisao da nam odmor predstoji tek za godinu dana u startu nas obeshrabruje i umanjuje volju za rad.

Pročitajte još: Da li je OVO najveća PREVARA svih vremena ili ODLIČNA IDEJA? Svakako se "zgrće" veliki novac (FOTO)

Češći odmori ne samo da imaju blagotvoran učinak na zdravlje, već pozitivno deluju i na efikasnost na poslu. Ako smo odmorni, više smo usredsređeni na radne zadatke, motivisaniji, kreativniji i produktivniji, pa ćemo obavljati radne aktivnosti sa više elana.

PRATITE NAS NA INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.