Oglas
· · Komentari: 0
AUTOIMUNE BOLESTI

PSORIJAZU leči NARANDžASTO povrće, a pogoršava voće OVE boje

Stručnjaci za ishranu obolelima od psorijaze preporučuju veće količine različitog povrća, voća kao i integralnim žitaricama.

1598527204_pumpkin-soup-4508015_1280.jpg
Foto: Piksabej
Oglas

Psorijaza je vrlo neprijatno autoimuno oboljenje za koje danas postoje efikasni lekovi, ali nisu svima dostupni. Biološka terapija je rezervisana za obolele sa najtežom kliničkom slikom, dok određeni broj pacijenata uspeva da kontroliše bolest sa malom dozom lekova uz odgovarajuću negu i ishranu.

Primer jelovnika
Doručak: Kaša od 150 g narendane šargarepe i 150 g narendane jabuke sve pomešano sa 40 grama mlevenih orahaRučak: Kaša od 200 g nemasnog sira, 150 g kuvanog krompira sa jednom kašikom medaUžina: 300 g rendane jabuke ili dve do tri kriške dinje ili kriška lubenice ili bananaVečera: 150 g belog ćurećeg mesa sa 100 g prokelja ili brokolija i 200 g salate od krastavca

Pročitajte još: Muči vas STOMAK? Pravi je trenutak da odete u polje KUKURUZA i pokupite SVILU

Povrće bi trebalo što je moguće češće da se jede sirovo. Dobar izbor su šargarepa, koren celera, spanać, peršun, zelena salata, kupus...

Na meniju što više bundeve i krompir.

Na meniju može da se nađe i bundeva, kuvana ili pečena, dok bi pečenim krompirom s vremena na vreme trebalo zameniti meso.

Pijte mnogo vode, najmanje 1,5 litara dnevno.

Pravilan izbor namirnica deluje tako da se koža pročisti i postane otpornija.

Pročitajte još: NAPITAK koji čisti JETRU od toksina: Ovo možete SAMI da napravite

Što više voća i povrća Foto: Piksabej

Važna komponenta ishrane za ublažavanje psorijaze je povećan unos tečnosti. Preporuka je da se pije voda i to ne manje od 1,5 litara dnevno. U obzir mogu da dođu i sveže ceđeni voćni sokovi bez dodavanja šećera.

Vegetarijanski meni
Ukoliko se bolest pogorša,  savetuje se vegetarijanski meni, a sa poboljšanjem stanja, u obzir mogu da dođu blage čorbe od mesa.
Izbegavajte slatkiše i prerađevine od mesa.

Ne bi trebalo da se konzumiraju  prosti ugljeni hidrati u koje se svrstavaju industrijski slatkiši, kao ni previše protiena, a naročito masna mesa i prerađevine od mesa. Dnevno ne bi trebalo da se pojede više od 150 grama mesa. Pri tome najbolje je da se meso kuva.

Pročitajte još: OVO je DIJETA koja POMAŽE u borbi protiv virusa KOVID 19

Obolelima od psorijaze se ne preporučuju namirnice koje sadrže crveni pigment, poput paradajza, jagoda, trešnje..

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas