· · Komentari: 0
kućni ljubimci

Ptica kao kućni ljubimac? O čemu bi trebalo da razmislite

LJubitelji ptica će vam sa istinskim divljenjem u glasu reći da su njihovi pernati prijatelji neprevaziđeni životni saputnici.

1631020239_Depositphotos_255310542_s-2019.jpg
Foto: Deposit

Činjenica je da ptice jednostavno nisu za svakoga. Vlasnici ptica suočavaju se sa potpuno drugačijim spektrom problema i izazova od vlasnika mačaka i pasa.

Ako razmišljate o tome da nabavite pticu, redovi koji slede su pisani za vas. U njima ćemo vam otkriti šta je to što bi trebalo da imate na umu pre kupovine ptice.

Pročitajte još: Pas može da prepozna lošu osobu? Evo šta je otkrilo novo istraživanje

Ptice mogu da budu jako glasne

Dok mnogi vlasnici ptica njihovu vokalizaciju doživljavaju kao prelepu muziku koja prija ušima, drugi je jednostavno prihvataju kao neizbežan sporedni efekat posedovanja ptica kao kućnih ljubimaca. I dok mnoge ptice emituju vrlo prijatne i umirujuće tonove dok se oglašavaju neke vrste proizvode vrlo visoke tonove koji se graniče sa kreštanjem. Ovaj efekat bi trebalo da uzmete u obzir ako planirate da kupite pticu.

Ptice mogu da naprave nered

Potencijalni vlasnici ptica moraju da uzmu u obzir da ptice često prave nered u okruženju svog kaveza. Dobar deo ptičije hrane završiće razbacan u okolini kaveza, što će vama stvarati posao čišćenja. Majka Priroda je ptice učinila ovako neurednima kako bi razbacujući hranu u divljini pomogle da i brojna stvorenja koja žive ispod drveća dobiju nešto hrane. Ako svakodnevno čišćenje nije nešto u čemu uživate, ptica u tom slučaju nije dobar ljubimac za vas.

Ptice zahtevaju stalnu socijalizaciju

Za razliku od pasa i mačaka, ptice su u suštini divlje životinje i sa njima se mora svakodnevno “rukovati” kako bi ostale pripitomljene. Ako razmišljate o nabavci ptice trebalo bi da procenite i svoj dnevni raspored i proverite da li imate dovoljno vremena za vašeg pernatog prijatelja. Ptice vole rutinu koju mogu lako da isprate.

Pročitajte još: PUSTITE PSA U KREVET: Sedam iznenađujućih razloga zbog kojih treba da spava pored vas!

Pticama je potrebna posebna vrsta hrane

Da biste imali pticu kao kućnog ljubimca morate joj pored šačice semenki obezbediti i raznovrsnu paletu voća i povrća. Sve ono naime što bi ona sama nalazila u prirodi. Najvažnije od svega je da vašoj ptici nudite uvek svežu hranu i da se trudite da ona bude drugačije teksture i ukusa kako bi njen um bio stimulisan.

Ptice mogu da bduu destruktivne

Jedna od najistaknutijih odlika ptica je svakako njen kljun. On neprestano raste tokom života ptice i mora da se – istroši – kako bi se sprečio preteran rast. Da bi ptica držala veličinu svog kljuna pod kontrolom ali i da bi vežbala mišiće vilice, ona mora nešto da žvaće. Samim tim kao vlasnik ptice moraćete da joj obezbedite brojne igračke za grickanje, što će joj odvući pažnju od vašeg nameštaja i dekora.

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.