· · Komentari: 0
PLUĆA

Pulmolog Tatjana Radosavljević upozorava: Jutarnje iskašljavanje treba proveriti na skeneru

Doktorka Tatjana Radosavljević, pulmolog, kaže da je jedan od najčešćih uzroka jutarnjeg iskašljavanja sinobronhijalni sindrom.

1617458910_Depositphotos_325686870_l-2015.jpg
Foto: Depozitfoto

Jutarnje iskašljavanje sekreta karakteristično je za pušače, međutim ovaj simptom neretko je i pratilac jednog broja bolesti respiratornih organa.

Pročitajte još: Ekspres dijeta: Smršajte 5 kilograma za 3 dana uz pomoć TUNE

- Sekret iz nosa i sinusa koji se sliva niz zadnji zid ždrela u toku noći može da izazove jutarnji kašalj pri promeni položaja iz ležećeg u sedeći. Ovo stanje trebalo bi da ispita i specijalista ORL i pulmolog da bi se propisala adekvatna terapija - kaže dr Radosavljević.

Obilno jutarnje iskašljavanje može da se javi i u slučaju postojanja bronhiektazija.

Noću se sluz sakupi i kada promenite položaj počinje iskašljavanje.

- Reč je o proširenju bronhija u kojima se obimno nakuplja sekret koji može da sadrži tragove krvi, gnoj i sluz - kaže dr Radosavljević.

Bronhiektazije mogu da se jave u oba plućna krila ili u samo jednom. One mogu da budu i urođene i tada se javljaju u oba plućma krila, ili stečena, koje nastaju u toku zarastanja većih žarišta infekcije u plućima, zbog toga što ožiljci deformišu bronh da se izboči. Ove promene na plućima mogu da se vide na skeneru. Ako su jednostrane moguće je grudnohirurško lečenje, sa odstranjivanjem dela pluća. Ukoliko to nije slučaj, onda lečenje obuhvata prevenciju infekcije i sprečavanje krvarenja.

Pročitajte još: Spremite jelo kao Gvinet Paltrou: Kako se hrani poznata glumica?

Kada je o jutarnjem iskašljavanju reč, dr Radosavljević kaže da je ono ubedljivo najčešće među pušačima, ali naglašava da nemaju svi konzumenti cigareta ovaj simptom.

PRATITE NAS NA INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.