· · Komentari: 0
RUČAK

Punjena PATKA za praznični ručak za BOŽIĆ (FOTO)

Obično se za prvi dan Božića sprema pečenica i mnogi se odluče za prasetinu. Probajte nešto drugo.

1609494308_patkabelo-meso.jpg
Foto: A. M.

Patka je poput divljači i ima drugačiji, puniji ukus od piletine. Pošto se patka ne jede često, Božić je prava prilika da se proba nešto drugo.

Pročitajte još: Korak po korak: Napravite sa decom kućicu od medenjaka! (FOTO)

Pačija mast
Pačije pečenje daje mnogo više od prasetine i piletine. Sakupite pačiju mast koja je ostala i jedite je uz alevu papriku!

Sastojci:

  • patka
  • 2 pileće džigerice
  • struk peršuna
  • 3 sredine starog hleba
  • 1 veliko jaje (ili 2 manja)
  • šoljica mleka
  • krompiri
  • crni luk
  • beli luk
  • začini (suvi začin, biber, aleva paprika, korijander, origano i majčina dušica)

Priprema:

Pačija mast Foto: A. M.

Nabavite očišćenu patku i potrudite se da izaberete kraću i širu. Proverite kako je očišćena, jer često ostanu tragovi perja. Operite je i namažite mešavinom začina koju ste prethodno pomešali. Dobro utrljajte začine u patku i premažite je zejtinom. Na dno pleha stavite nekoliko drvenih štapića - da se patka ne bi zalepila.

Pročitajte još: Kupite dve kruške i napravite brzo i lako ovaj ELEGANTNI slatkiš poput francuskih kuvara (Foto)

Ako želite da punite patku fil morate prethodno da pripremite. Napunite patku pre nego što je stavite u rernu, a otvor zatvorite čačkalicama.

Fil se pravi od iseckanog crnog luka koji se proprži, dodaju se dve iseckane pileće džigerice. Kada se to proprži, doda se manja veza iseckanog pešuna. Natopi se sredina hleba u mleko, iscedi i izmrvi u fil. Dobro se izmeša i kada se prohladi dodaju se jedno veliko jaje. Začinite po ukusu. Napunite patku.

Pročitajte još: Ove TORTICE su preteča kapkejkova, ukusnije su i zdravije! Treba vam samo ČAŠA (FOTO)

Koliko se dugo peče?
Ako je patka teška 2,5 kg peče se 2,5 časova. Vreme pečenja zavisi od težine.

Očistite nekoliko režnjeva belog i jedan crni luk koji ćete iseći na četvrtine. Stavite ih pored patke. Sipajte šoljicu vode i pokrijte pleh folijom. Stavlja se u maksimalno ugrejanu rernu, a peče se najmanje 30 minuta na visokoj, a onda smanjite temperaturu na 180 stepeni.

Kada smanjite temperaturu krompir isecite na četvrtine i dodajte u pleh. Ako je voda isparila ponovo dodajte pola šoljice vode.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.