· · Komentari: 0
PUTOVANJA

Putujte što češće ako želite da budete zdravi!

Svaka nova otkrivena destinacija, bez obzira da li smo prvi put "nabasali" na šumu u komšiluku ili smo posetili Sejšele, ima blagotvorni uticaj na naše zdravlje.

1620735546_Depositphotos_13937056_xl-2015.jpg
Foto: Depozitfoto

Putovanja oslobađaju od stresa, pune nas pozitivnom energijom, bogate duh... Osim toga, upoznavanje novih predela razvija mozak, bez obzira na to koliko imamo godina - tvrdi dr Pol Nusbaum sa Univerziteta u Pitsburgu. Ovaj naučnik nas uverava da iskustva koja stičemo kada otkrivamo nove prizore i kulturu, doprinose rastu novih veza u mozgu i smanjuju šansu od dobijanja Alchajmerove bolesti.

Pročitajte još: Astrolog otkriva kakva će nam biti 2021. godina: Maske ćemo nositi do aprila 2022.

Nusbaum to objašnjava na sledeći način.

- Kada izložimo sebe novom, kompleksnom okruženju, mozak odmah reaguje i počinje da liči na džunglu - kaže naučnik. - Čak i stres koji nam putovanje napravi ako ne ide sve po planu je pohvalna pojava, jer određen stepen napetosti nam je zapravo neophodan, zato što mozak dovodi u stanje apsolutne pažnje.

Istraživanja pokazuju da je gotovo potpuno svejedno da li putujemo miljama daleko ili smo se udaljili samo nekoliko kilometara od doma pa otkrili neku zanimljivu oazu.

Pročitajte još: Italijani predvideli koronu još 1962. godine?! Otkriveno šta stoji iza ilustracije napravljene pre 50 GODINA (FOTO)

Stručnjaci čak preporučuju da se veći efekat postiže ako putujemo češće na kraće ture, umesto da svu energiju usmerimo ka jednoj zvučnoj, egzotičnoj destinaciji posle koje ćemo opet predugo ostati uskraćeni za nova iskustva.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.