Oglas
· · Komentari: 0
SEĆANJA

"Radio sam ovaj posao kad televizija nije postojala": Pet godina od smrti legendarnog BATE ŽIVOJINOVIĆA

Danas se navršava punih pet godina otkako nas je napustio velikan našeg glumišta, Velimir Bata Živojinović

1621668738_bata.jpg
Foto: YouTube printscreen /RTS
Oglas

Rođen je u Jagodini 5. 6. 1933. godine, gde mu je otac u to vreme radio kao sudski izvršitelj. Svoj talenat za glumu je otkrio sa 15 godina, dok je radio kao scenski radnik i ponekad kao statista u Akademskom pozorištu u Beogradu.

Pročitajte još: Milena Dravić i Dragan Nikolić su se venčali u pauzi za ručak, a kuma im je bila naša proslavljena glumica: Da li znate o kome je reč?

Nakon završetka Srednjih glumačkih škola u Nišu i Novom Sadu, pokušao je da se upiše na na Pozorišnu akademiju u Beogradu i uspeo je iz trećeg pokušaja. U Beogradskom dramskom pozorištu je igrao više godina, a u tom periodu je imao po 300 angažmana godišnje.

- Ja sam počeo da radim ovaj posao kad televizija nije ni postojala- izjavio je u jednom od poslednjih intervjua.

Glumio je heroje, ali i zlikovce. Šezdesetih godina ulogama u filmovima Kozara i Bitka na Neretvi dodelile su mu titulu jedne od najvećih glumačkih zvezda na prostorima bivše Jugoslavije, ali je zenit njegove popularnosti došao tokom 70- ih filmovima sa tematikom Drugog svetskog rata. Jedan od najpoznatijih njegovih filmova iz ovog perioda je "Valter brani Sarajevo", koji je postigao veliki uspeh u Kini, a Živojinović je još uvek velika zvezda u Kini. Tokom osamdesetih Bata je od akcionog heroja, počeo da glumi i u komedijama, kao što su filmovi "Ćao, inspektore", "Rad na određeno vreme", "Razvod na određeno vreme" i mnogi drugi.

Bata Živojinović je dva puta dobijao Zlatnu arenu za najbolju ulogu Festivala jugoslovenskog igranog filma u Puli za filmove Kozara (1962) i Tri (1965). Za film Tren je dobio nagradu na Međunarodnom filmskom festivalu u Moskvi 1979. Oktobarsku nagradu grada Beograda je primio 1972. za filmove Majstor i Margarita i Tragovi crne devojke. Dobio je Sedmojulsku nagradu SR Srbije 1981. godine, te više puta na festivalu u Nišu.

Pročitajte još: Da li je PREPOZNAJETE? Imala je skromne muzičke želje u detinjstvu, a ona postala NAJBOGATIJA SRPSKA folk pevačica (FOTO)

U avgustu 1993. je nagrađen Nagradom za životno delo „Slavica“ za svoje uloge u jugoslovenskoj kinematografiji. Bata Živojinović preminuo je 22. maja 2016.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas