· · Komentari: 0
"TROJANSKI KONJ"

RAK BI SE MOGAO LEČITI I NANOČESTICAMA: Otkriven način uništavanja zloćudnih ćelija bez hemoterapije

Nanočestica Nano-pPAAM ulazi u ćelije raka pomoću aminokiseline L-fenilalanin, koja im omogućuje da stvaraju prekomernu količinu slobodnih radikala, što uništava i do 80 posto ćelija raka.

1602752407_Depositphotos_6859206_s-2019.jpg
Foto: Depozit

Naučnici sa Tehnološkog univerziteta Nanyang u Singapuru otkrili su posebne nanočestice koje se, navođene aminokiselinom L-fenilalanin, ponašaju poput "trojanskog koja" i ubijaju ćelije raka bez potrebe za hemoterapijom. L-fenilalanin inače podstiče ćelije raka na rast, a kako one nastoje apsorbirati aminokiseline, tako u sebe uvlače i nanočestice koje ih uništavaju, odnosno izazivaju ih na samouništenje.

Izrazita efikasnost

Nanočestica naziva Nano-pPAAM razmera je 30 nanometara, a u istraživanju se navodi da poseduje "izvrsna antikancerogena svojstva i sposobnost selektovanja ćelija raka." 

Ta nanočestica, objašnjavaju naučnici, izaziva prekomernu proizvodnju slobodnih radikala koji uništavaju ćelije raka. Taj bi proces trebalo da bude bezopasan za zdrave ćelije u telu, jer one ne upijaju ove nanočestice.

Pročitajte još: RUSKI LEKARI pronašli LEK ZA KORONU?! Odobren antivirusni lek Koronavir

Foto: Depozit

Naučnici su laboratorijskim eksperimentima utvrdili da ove nanočestice ubijaju oko 80 posto ćelija karcinoma dojke, kože i želuca, što je uporedivo s nekim lekovima protiv raka. Smanjile su i rast tumora za 60 posto kod miševa sa ćelijama raka dojke.

Pročitajte još: Znakovi koji ukazuju na nedostatak magnezijuma u organizmu

Nanomaterijal kao lek

- Suprotno uobičajenim pristupima, naš pristup temeljio se na upotrebi nanomaterijala kao leka, umesto kao nosača leka. Nano-pPAAM ima selektivna i uništavajuća svojstva po ćelije raka i nije ih potrebno aktivirati nikakvim spoljnim podsticajima. Aminokiselina L-fenilalanin deluje kao ‘"rojanski konj", ogrtač koji zamaskira nanočesticu - izjavio je jedan od autora istraživanja, Dalton Tay.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.