Oglas
· · Komentari: 1
VASPITANJE

Razgovarajte sa decom o NOVCU, ali jednu rečenicu NIKADA ne smete izgovarati

Ukoliko se svaki dečiji zahtev završi vašim opravdanjem zašto ne mogu nešto da imaju ili negde da idu, na kraju ćete dočekati da vas dete nadmudri.

1595849599_Depositphotos_273444854_xl-2015.jpg
Foto: Depozitfoto
Oglas

Tu igračku ne možemo da ti priuštimo, jer je skupa - rečenica je koju roditelji neretko izgovaraju svojoj deci, nemajući često finansijskih sredstava ni za osnovne životne potrebe, a kamoli za još jednu lutku ili plastični pištolj. Klinci manjeg uzrasta te reči, kažu stručnjaci, čuju na ovaj način: “Novac je uvek problem”. I tako nastaje - pravi problem.

Pročitajte još: Danski način vaspitanja je IDEALAN U SVETU, a metod za koji smo ubeđeni da je ISPRAVAN, oni smatraju ZBUNJUJUĆIM

Recite im ovo:
Zbog toga je lepši primer da mališanima saopštite da nešto ne možete da im kupite ovaj: “U radnjama ima toliko divnih stvari, ali mi trenutno imamo mnogo toga kod kuće, pa ti nećemo kupiti i tu igračku. Nećemo da gomilamo predmete”.

Stručnjaci kažu da je veoma važan rečnik koji odrasli koriste kada deci govore da nešto ne mogu da im priušte ili jednostavno smatraju da ona imaju previše stvari, pa je suludo da se zatrpavaju novim.

Niakda ne govorite da je nešto skupo, jer će shvatiti da je novac izvor svega dobrog...

Ukoliko svaki put kažu da je to zato što je nešto skupo i zato nedostižno, mališanima će zapravo poslati poruku da je novac izvor svih dobrih stvari u životu. Ako ga nema, onda je sve uzalud. Tako će klinci od najranijeg uzrasta usvojiti princip da jedino što vredi jesu pare, udaljavajući se od ispravnog sistema vrednosti.

Samouvereno izgovorite: "Priča je završena!"

- Dok ne napune pet godina, vi želite da deca imaju osećaj izobilja, ali ne u materijalnom pogledu, već u smislu da im ono što imate donosi zadovoljstvo - kaže dr Marsi Aksnes, specijalista za razvoj dece.

Neka zarade Foto: Depozit

Ne plašite se da im samouvereno i veselo kažete: “Žalim, ali ta priča je završena”. Ne dozvolite da vas ono prevari suzama ili ucenama.

Razgovarajte sa decom o novcu, ali mudro!

Finansije su tema o kojoj roditelji ne treba da osećaju obavezu da razgovaraju sa svojom decom, posebno ako su ona sasvim mala. Ukoliko su starija, onda se situacija, ipak, menja. Ali opet ne previše. Preporuka stručnjaka je da o novcu pričate sa mališanima, mada pažljivo i mudro.

Pročitajte još: OVO ĆE VAS ODUŠEVITI: Evo kako kvalitetno iskoristiti vreme sa decom i probuditi im AVANTURISTIČKI DUH

Marsi savetuje da im kažete da će do željene stvari doći ako budu ispunili neke zahteve ili očekivanja. To može da bude nagrada za popravljene ocene ili obavljene kućne zadatke. Tako će shvatiti da novac jeste važan, jer može da nam donese nešto što želimo, ali da to mora da se zasluži.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas