· · Komentari: 0
Oružarski trendovi

Rimejk koji obećava – puške s revolverskim mehanizmom (FOTO)

Iako je osnovna ideja napuštena u korist drugih sistema, nekoliko modela ovih neobičnih pušaka se ponovo nalaze u proizvodnom asortimanu uglednih fabrika

1602755780_revolverski-karabin.jpg
revolverski karabin - foto: “Taurus”

Delovalo je kako u moderno doba neće biti poklonika ideje “revolverskih pušaka”, iako italijanski “Uberti” proizvodi replike u kalibru .45 Long Colt i konverziju za perkusiono punjenje. Teksaški “Cimarron Firearms” nudi savremene verzije rešenja koje su svojevremeno patentirali “Kolt” i “Remington” u kalibrima tipičnim za doba nastanka.  

Marketinška akcija:  i dame koriste češku varijantu revolverske puške u kalibru .22 VMR, foto: “Alfa Proj”

Pročitajte još: Precizan rafal iza Gvozdene zavese (FOTO)

Međutim, postoje i neke sasvim nove puške bazirane na revolverskom mehanizmu. Ruski model MC 255, nastao u Konstruktorskom birou za alate, u osnovi je petometna sačmarica s rotirajućim dobošem u kalibrima 12, 20, 28, 32 i .410.

I pored nesumnjivih kvaliteta, MC255 nije opstala na tržištu pored mnoštva odličnih višemetnih sačmarica, foto: “Tulatskib”

U skladu s ranijim tradicionalnim sovjetskim pristupom, ovo je krajnje jednostavno i vrlo pouzdano oružje, što se ogleda i u načinu eliminacije problematičnog delovanja gasova koji “cure” na kontaktu prednjeg dela doboša i početka cevi.  

Rusi i Brazilci u igri 

Način na koji su Rusi rešili sprečavanje povrede od odliva vrelih gasova na pušci MC255, foto: “Tulatskib”

Ruski konstruktori su to rešili tako što se čitav sklop doboša s kranom nalazi unutar masivnog sanduka koji sprečava da bilo šta od nusprodukata nalazi svoj put unapred ka potkundaku i šaci strelca. Zbog poprilične mase od 3,7kg u kalibru 12, lošeg balansa i vrlo neprijatnog DA okidanja zbog teškog doboša - ova puška nije napravila praktično nikakav tržišni uspeh. 

Ruska MC 255 ima masivan sanduk u koji se pozicionira doboš, foto: “Tulatskib”

Nešto drugačije rešenje je nastalo u Brazilu, gde su fabrike “Taurus” i “Rossi” posle uspešnog revolvera Judge u kalibru .45/.410, odlučile da ponude i dugocevnu varijantu s kundakom. Slična ideja se formirala i kada smo prvi put oprobali koncepcijski sličan revolver Smit-Veson Model Governor u istim kalibrima.

Diopterski nišan je opcija za brazilske puške, foto: “Taurus”

Jer, ovo nezgrapno oružje ne ostvaruje bolje pogotke od klasičnih revolvera kalibra .45 Long Colt i/ili .45 ACP, a sačmena patrona .410 ipak iziskuje dužu cev kako bi performanse došle do izražaja. 

Lagana sačmarica za sitne štetočine 

Posle 160 godina od prvih upotrebljivih revolverskih pušaka, „Taurusov“ koncept nazvan Circuit Judge, na prvi pogled deluje atraktivno jer omogućava potpuno iskorišćenje potencijala primenjene municije, a savremeni nišanski sistem i robusnost izrade ulivaju poverenje. Hronični problem sprečavanja “odlivanja” dela gasova ka šaci koja pridržava potkundak je ublažen pozicioniranjem svojevrsnog odbojnika ispred doboša, a prvi utisci korisnika su prilično povoljni.  

Retka verzija revolvera Taurus u kalibru .44 Magnum, koji se približava laganom karabinu, foto: “Taurus”

U osnovi, svi se slažu da je ovo jedna lagana (2,4 kg) i ergonomski dobro rešena puška sa cevi dužine 46 cm, kojom se SA okidanjem mogu ostvariti sasvim prihvatljivi pogoci metkom .45 LC i dobar posip sačme u kalibru .410 na daljinama koje ne prelaze 50 metara.

Za odstrel sitnih štetočina ili eventualnu nužnu odbranu od opasnih zveri, ovo može biti dobitna kombinacija. No, svako sa iole iskustva dobro zna kako je u tim i takvim situacijama klasična pumparica u kalibru 12 bila i ostala neprevaziđeno rešenje. 

Češki “dugi revolver” 

Taurus Judge Circuit ima odbojnike koji štite šaku dok pridržava potkundak, foto: “Taurus“

S druge strane, relativno nova češka firma “Alfa - Proj” je dopunila svoju paletu revolvera simpatičnom varijantom sa dužom cevi, kundakom i potkundakom. Model nazvan Carbine 357 Magnum ima masu od 2.300 grama, cev dužine 306 mm i kapacitet šest metaka .357/.38. Verzija u kalibru .22 LR/.22 VMR ima dužu cev (508 mm), masu od oko dva kilograma, doboš od devet metaka i mogućnost postavljanja optičkog nišana.  

Naročito nam je interesantan model u kalibru .22 Vinčester Magnum, jer u toj konfiguraciji predstavlja izvrsno oružje za rekreativni plinking. Većina malokalibarskih pušaka poluautomatskog dejstva ima problem s zastojima zavisno od rešenja okvira, a jedno ovakvo oružje spaja pouzdanost revolvera i efektivni domet MK puške. Česi nisu pridavali naročitu pažnju zaštiti slabije šake strelca, osim što je potkundak uvećanih dimenzija kako bi gasovi i čestice dopirali do njega, a ne korisnikove ruke.  

Češki revolver-karabin Alfa Proj je dopadljivo oružje čistih linija, foto: “Alfa Proj”

Dodajmo i da je “Ruger” eksperimentisao s revolverom Redhouk kalibra .44 Magnum, kojem je montirana duga cev, optika, kundak i razbijač pucnja, te da francuska policija GIGN ima dugogodišnje iskustvo u korištenju “snajperskih” revolvera MR73 s dužom cevi i bipodom. Ali, to su samo modifikovani revolveri s nešto unapređenim karakteristikama. Deluje nam kako postoji prostor za nešto sasvim novo i drugačije... 

Na osnovu prethodnih iskustava, vrlo je nezahvalno davati bilo kakve prognoze da li će ijedna od opisanih savremenih pušaka s revolverskim dobošem opstati na aktuelnom, vrlo zahtevnom tržištu.  

Pročitajte još: Skladan mali karabin za šumski lov

Opciono Alfa Proj revolverski karabin može da se dobije i sa dobošem u sveprisutnom kalibru 9x19 mm, foto: “Alfa Proj”

Doduše, širom sveta se dosta koriste bacači granata i patrona s suzavcem s osnovnim revolverskim mehanizmom, ali ta punjenja imaju sasvim drugačiji sistem funkcionisanja. Jedna stara ideja pokušava da nađe svoje mesto kroz tri veka upotrebe, nadamo se da neće u potpunosti nestati s scene. 

Milan Milanović 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.