· · Komentari: 0
DRUŠTVENE MREŽE

Roditelji OPREZ! Ako VAŠE DETE ima društvene mreže, možda su baš njegovi lični podaci OBJAVLJENI?!

Komisija za zaštitu podataka u Irskoj pokrenula je istrage zbog sumnje na zloupotrebu ličnih podataka dece na Instagram-u.

1605127898_deca.jpg
Foto: Pixabay

Irska komisija za zaštitu podataka (DPC) pokrenula je dve istrage o kompaniji Facebook u oktobru nakon brojnih pritužbi korisnika na obradu ličnih podataka dece na društvenoj mrži Instagram.

Pročitajte još: Tehnološka POBEDA: Evropol razbio mrežu za komunikaciju koju su koristile HILJADE KRIMINALACA

Nakon brojnih pritužbi, DPC je utvrdio da postoje razlozi za zabinutost kada je reč o obradi podataka mlađih od 18 godina na ovoj najpopularnijoj društvenoj mreži, objavvio je zamenik poverenika za zaštitu podataka Graham Dul.

Pročitajte još:  NAJBOGATIJI! Da je mario za novac, Tesla bi kada je umro imao TAČNO OVOLIKO NOVCA NA RAČUNU! (VIDEO)

Kazna od 20 miliona evra
Prema novim propisima, Regulatorno telo u Irskoj može kompaniji koja krši propise izreći novčanu kaznu u iznosu do četiri odsto međunarodnog prometa odnosno od 20 miliona evra. Visina kazne zavisi od iznosa međunarodnog prometa. 

Kako je poverenik objasnio, Instagram je objavljivao e-mail adrese i telefonske brojeve korisnika mlađih od 18 godina. 

Prva istraga treba da utvrdi da li Facebook ima pravnu osnovu za obradu podataka i da li na društvenoj mreži Instagram primenjuje odgovarajuće zaštitne mehanizme ili ograničenja.

Pročitajte još: Tehnološka POBEDA: Evropol razbio mrežu za komunikaciju koju su koristile HILJADE KRIMINALACA

Druga istraga je fokusirana na opcije, odnosno uslove korišćenja Instagram profila kako bi se utvrdili da li kompanija ispunjava propisane zahteve o zaštiti podataka.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.