· · Komentari: 0
hrana

Roditelji, ove namirnice DECA ne treba da jedu

Da, deca ne bi trebalo da dajete ove namirnice.

1600343331_Depositphotos_181339658_s-2019.jpg
Foto: Deposit

Slatkiši

Torte, peciva, čokolada, bombone - najatraktivnija hrana malih gurmana. Ali držite dete dalje od konditorskih proizvoda: zbog njih mogu nastati problemi sa zdravljem zuba čim izbiju kroz desni, a rizik od dečije gojaznosti i dijabetesa nije otkazan. Ali imajte na umu: ne preporučuje se potpuno isključivanje slatkiša - jer će stroga zabrana podstaći interesovanje za šećer. Naučite dete umerenom konzumiranju slatkiša.

Orasi

Foto: Deposit

Za odrasle su orašasti plodovi odličan zalogaj, a deci se kategorički ne preporučuju. Prvo, zato što su orasi vrlo čvrsti. Čak i ako beba već ima sve zube, to ne znači da je naučila da žvaće hranu. Zbog toga orasi često izazivaju povraćanje. Drugi razlog za zabrinutost je velika alergenost orašastih plodova. Štaviše, orašasti plodovi imaju svojstvo da sami izazivaju reakciju.

Pročitajte još: Mama je OTKRILA TRIK: Ovako će vaša DECA pojesti SVE POVRĆE SA TANJIRA

Kobasice

So, začini, soja, skrob, konzervansi, stabilizatori ... Dečji nutricionisti su kobasice i viršle proglasili zabranjenim proizvodima, jer takav "hemijski sastav" jednostavno uništava dečji imuni sistem.

Slatka gazirana pića

Foto: Deposit

Slatka gazirana pića već su dugo na crnoj listi SZO (Svetske zdravstvene organizacije). Zbog udarne doze šećera, koka-kola i njeni rođaci ne preporučuju se čak ni odraslima. Dokazana je direktna veza: ljubitelji slatke kole često pate od gojaznosti, truljenja zuba, dijabetesa i bubrežnih bolesti.

Pročitajte još: NOBELOVAC savetuje decu kako da LAKŠE uče u ČETIRI KORAKA

Fast food

Što se kasnije upoznavanje sa brzom hranom dogodi, to je bolje - jer je to u svakom smislu nepoželjna hrana, čak i za odraslu osobu. Glavne opasnosti brze hrane su brzi ugljeni hidrati, ogroman broj kalorija i trans masti, soli i konzervansa. Istovremeno, vitamini i korisni mikroelementi u hamburgerima, pomfritu i drugim stvarima jednostavno nedostaju.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.