· · Komentari: 0
PORODICA

TRENDOVI u roditeljstvu koji su PREVAZIĐENI: Da li ih i dalje koristite?

Svako doba ima svoje trendove, od kojih se pojedini zadrže, a većina sklizne poput požutelog lišća sa grana.

1603711705_Depositphotos_14925541_s-2019.jpg
Foto: Depozit

Mnogi su produkt višegodišnjih problema koji su konačno naišli na odgovarajuće rešenje, a pojedini su zapravo stvar slučajnosti. Današnju temu posvećujemo roditeljskim trendovima koji su imali svojih 5 minuta slave (nažalost i malo više), ali kojima smo srećom rekli zbogom. 

Prvi trend: otkrivanje pola deteta

U proteklih skoro deset godina apsolutni trend svuda u svetu bio je otkrivanje pola deteta već u prvih nekoliko meseci njegovog postojanja u majčinom stomaku. Suvišno je zapravo i isticati kakve su sve reakcije bile kada su roditelji bili uvereni da čekaju devojčicu, a dobili su dečaka, i obrnuto. Dakle, nakon što su višestruka otkrivanja polova još nerođene dece pošla po zlu, većina roditelja je donela jednoglasnu odluku – ne želimo da znamo.

Pročitajte još: Samo PAMETNI roditelji koriste 5 METODA da NAUČE decu da UČE

Radost se krije u iščekivanju, a dete se voli ko god da je pola

 Činjenica da vam je važan pol da biste sobu bebe uredili u plavo ili roze, izgleda da ipak nije dovoljno važna, nasuprot radosti da uopšte donosite na svet novi život.

Foto: Depozit

Pročitajte još: Ako DETE LAŽE, da li ste se zapitali OD KOGA je to NAUČIO?

Drugi trend: plašenje dece

Babaroge, veštice, vukovi i druga stvorenja koja vrebaju ispod kreveta ili u ormaru, nekada su bila opšte prisutna kako bi navela decu da budu poslušna. Strah od toga da će se pojaviti neko od tih stvorenja ako odbiju da pojedu večeru, operu zube ili pospreme igračke, često je bio toliko veliki  da je deci predstavljao problem dok su spavala i u kasnijem životnom dobu. Slušajući savete psihologa veliki broj roditelja se otrgnuo od potrebe da plaši svoju decu.

Najefikasnije je da se detetu objasni zbog čega je važno da uradi ono što roditelj do njega traži

Pročitajte još: Za RODITELJE: Jednostavni saveti za RAGOVOR SA DETETOM, slušaće vas sve šta kažete

Treći trend: previše brižno roditeljstvo

Previše brige o detetu je mač sa dve oštrice. Sa jedne strane nastojite da ono nikad ne padne, ne udari se, ne ogrebe se, ali mu istovremeno ne dozvoljavate da bude dete.

Prevelika briga sprečava dete da upozna svet onakvim kakav on zaista jeste

Roditelji koji ne puštaju svoje dete da se igra u pesku, da se popne na drvo, da juri za mačkom i da pomazi pas, zapravo svoje dete sputavaju i ne dozvoljavaju mu da istraži svet oko sebe. 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.