· · Komentari: 0
istorija

ROZE su nekada nosili muškarci, a PLAVA je bila rezervisana za žene: Evo kada je sve počelo da se menja

Godinama smo živeli u svetu gde se smatralo da je roze tradicionalno boja za devojčice dok je plava rezervisana za dečake.

1617180335_Depositphotos_326281606_s-2019.jpg
Foto: Deposit

Ova “stroga podela” i danas postoji - od dečije odeće preko knjiga, pa sve do naizgled nebitnih stvari kao što su čestitke ili papiri za pakovanje poklona. Koliko god vam čudno to zvučalo, postojalo je vreme kada je plava bila “ženstvena”, dok je pink bila boja za dečake.

Da biste razumeli ovaj koncept moramo se vratiti u vreme kada boje uopšte nisu bile povezivane sa polom koji ih nosi, a roze i plava nisu bile korišćene kao “znak raspoznavanja” za dečake i devojčice. U to doba, deca, kog god pola bila, uglavnom su nosila belo.

Pročitajte još: Mijatova NEVEROVATNA priča! Za Magazin novosti otkriva zašto KUVA PO KUĆAMA - ovaj mladić je HEROJ!

I dečaci i devojčice nosili su haljine, a bela je izabrana zbog činjenice da se tkanina te boje lako održavala korićenjem izbeljivača. Deca su počinjala da nose koloritniju odeću koja bi otkrivala njihov pol (kao što su suknje i košulje) sve do šeste ili sedme godine.

Roze je “muževnije”, plavo “ženstvenije”!

Koncept koji je pojedinačne boje povezao sa polom rodio se tek sredinom 19. veka, piše portal Vintidž njuz.

U to vreme, dečija odeća počela je češće da se pravi u svetlijim tonovima i pastelnim bojama. Koju deceniju kasnije plava i roze počele su da se vezuju za dečake i devojčice, ali ne onako kao danas!

Pročitajte još: Najčuvenije uvodne rečenice najboljih romana u istoriji književnosti

Plavu su prvo uglavnom nosile devojčice dok je pink bila omiljena nijansa za dečake.

Dokaza ove prakse ima mnogo u publikacijama s početka 20. veka. Magazin “Earnshaw’s Infants’ department” je 1918. objavio tekst u kome tvrdi: “Pink je jača i odlučnija boja i prikladnija je za dečake. Plava, koja je delikatnija i nežnija, lepša je za devojčice”.

Teorije koje su ovo objašnjavala varirale su tokom godina, ali uglavnom se verovalo da je plava povezana sa Bogorodicom, pa je zato imala “žensku” konotaciju” dok je roze povezivana sa crvenom na koju se gledalo kao da snažnu i jaku, pa samim tim “muškiju” boju.

Pročitajte još: Test ličnosti Dalaj Lame: Odgovorite na 3 pitanja i saznajte kakva ste ličnost!

Tridesetih godina 20. veka situacija je počela da se menja.

Stručnjak za boje Gavin Evans je u intervjuu za Biznis insajder čak otkrio da su krajem 19. i početkom 20. veka majke savetovane da dečake oblače u roze kako bi oni izrasli u snažnije muškarce.

Kada se situacija promenila?

Tridesetih godina 20. veka situacija je počela da se menja. Ođednom, modne kuće su pink počele da reklamiraju i prodaju kao “savršenu” za žene dok je plava ođednom postala “muževna” i muška. Časopis Tajm je u to vreme jednom prilikom objavio tabelu u kojoj je navodio koje modne kuće prelaze na “novo pravilo” i koje još uvek koriste “staru podelu”.

Plava i roze boja danas su savršeni primer kako se moda i trendovi u njoj brzo mogu promeniti.

Ipak, do početka Drugog svetskog rata roze i plavo potpuno su zamenile rodne uloge! Tokom godina jaz između ovih boja se samo povećavao šireći se sa odeće i na igračke, kolevke, kolica i generalno čitavu bejbi industriju.

U vreme kada se rodni identiteti preispituju više nego ikada, a stari stereotipi ruše i odbacuju možda je vreme da i podeli plavo/roze dođe kraj.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.