· · Komentari: 0
IZ PRIRODE

Ruska doktorka ima rešenje: Jednostavni, prirodni recepti protiv NESANICE

Rešenje je u biljkama.

1604488817_Depositphotos_63935751_s-2019.jpg
Foto: Depozit

Da bismo povratili snagu i odmorili se, nauka kaže da nam je potrebno u proseku sedam sati kvalitetnog sna. Pod tim se misli da lako utonemo u san, da spavamo čvrsto i da se brzo i lako budimo. Ipak, ne polazi nam svima ovo za rukom uvek, a ako nije reč o ozbiljnijem i dugotrajnijem problemu koji zahteva odlazak lekaru, možete da probate neki od prirodnih recepata za nesanicu iz zbirke dr Elene Vladimirovne Korsun.

Matičnjak i lavanda smanjuju napetost

Ako je teško zaspati zbog briga, teških misli koje smenjuju jedna drugu, ako nije moguće zaboraviti događaje od prethodnog dana i smiriti se, uveče uzeti umirujuća, uspavljujuća, antispazmotička sredstva od lekovitog bilja sa prohladnim ukusom kao što su srdačica, matičnjak i lavanda.

Pročitajte još: TEŠKO ZASPITE? Evo lakog, BRZOG i jednostavnog REŠENJA

Pomoći će i lekovito bilje koje poboljšava vensku cirkulaciju glave poput jagorčevine i kotrljana

Najlepše bi bilo pred spavanje uroniti u kupku sa umirujućim lekovitim biljem iđirotom, hmeljem i božurom. Po pravilu, ovo bilje se koristi uveče jer maksimalni efekat postižu u drugoj polovini dana i pred spavanje.

Pročitajte još: NASPAVAJTE se! Samo 30 MINUTA MANJE SNA dnevno menja SVE i izaziva podložnost mnogim BOLESTIMA

Potočnjak pomaže kod premora

Ukoliko se uveče osećate malaksalo, ako ste toliko umorni da vam je teško da zaspite, preporučuje se lekovito bilje koje poboljšava krvotok u arteriji glave, kao što su potočnjak, vidac i pucavci.

Potočnak Foto: Depozit
Narušavanje rada mozga zbog uobičajenih briga najočiglednije je u trenutku tonjenja u san, i zbog toga treba piti neku količinu ovog bilja i u toku dana

Pročitajte još: SPAVATE i MRŠAVITE? Moguće je, ako primenite ovih 5 saveta

  •  15 g travki srdačice preliti sa 200 ml kipuće vode i ostaviti da odstoji 20–30 minuta. Uzimati po kašiku 3–5 puta dnevno.
  •  20 g travki matičnjaka preliti čašom kipuće vode i ostaviti 15–20 minuta. Uzimati po kašiku 3–4 puta dnevno.
  • Tek opale latice jagorčevine kuvati kao čaj (kašičicu na čašu) i popiti sat vremena pre spavanja.
  •  2–6 g travki gorocveta preliti uveče čašom kipuće vode, ujutru procediti i piti po kašiku 3–4 puta dnevno posle jela.

    Pročitajte još: Zašto je važno otići na SPAVANJE PRE PONOĆI? Doktori daju objašnjenje

Brđanka
Brđanka, moravka ili planinska arnika poznata i kao moravka, brđanka, veprovac i vučji zub je je planinska, aromatična biljka. Planinska arnika se koristi u lečenju rana, pri čemu ublažava bolove i pospešuje njihovo zaceljivanje. Koristi se i u lečenju grla, a sa drugim lekovitim biljkama u lečenju upale pluća, tifusa slabosti srca.

Arnika za miran san

Ako se budite nenaspavani rano ujutru, u šest, pet ili četiri sata, po pravilu sve ranije i ranije i prevrćući se, možda je reč o poremećaju cirkulacije kada se pri ležanju javlja bol i osećaj težine u glavi. Neophodno je da preko dana, i posebno noću, uzimate preparate kestena, arnike, travki preslice, jagorčevine, kotrljana.

Pročitajte još: Znate li šta bi se dogodilo kada bi ČOVEK PRESTAO DA SPAVA? Odgovor je ZASTRAŠUJUĆ

Lek na bazi arnike probuđuje srčanu aktivnost, pojačava funkciju srca i širi krvne sudove srca. Najbolje dejstvo ima napitak – 10 g cvetova preliti čašom kipuće vode, zagrejati do ključanja, skinuti sa šporeta i posle sat vremena procediti. Uzimati po kašiku 3 puta dnevno.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.