· · Komentari: 1
Isplativost

Mislite da sa klimom trošimo više goriva, nego sa otvorenim prozorima? PREVARILI STE SE

Moguće udisanje otrovnih isparenje otklanja svaku dilemu oko ovog pitanja

1597656028_prozori-a.jpg
Foto."Depositfoto"

Kada kupujemo automobil "mora obavezno da ima klimu"! Kod nas je skoro nemoguće prodati nov (a tako je i sa polovnim) automobil bez klime. Kod Nemaca, pak, čak 5-7 odsto automobila godišnje se proda bez klime! Sad da li je u pitanju drugačije vremensko podneblje, ili nešto drugo je pitanje na koje samo Nemci mogu da odgovore.

Ipak, svedoci smo da mnogo vozača u gradu pretežno, vozi automobil sa spuštenim prozorskim staklima, iako imaju klimu.

- Nema svrhe na kratkim relacijama, kada uđem u auto koji je stajao na suncu, da palim klimu. Samo potrošim više goriva - objašnjava nam jedan beogradski vozač.

I zaista automobili sa klima uređajima kada su "upaljeni" troše nešto više goriva. Međutim, istraživanja su pokazala da i automobil sa spuštenim staklima, zato što gubi na aerodinamici, povećava otpor vazduha, Pa samim tim troši i više goriva.

Pročitajte još: Da li znate koji se automobili najmanje kvare?

Dakle, savet je provetrite prvo dobro zagrejan automobil, pa onda uključite klimu. I u gradu, i na kraćim deonicama. Ako vam ovaj savet baš i ne deluje "obavezujuće", sledeći podatak bi morao da vas natera da uvek prednost dajete klima uređaju.

Alergije

Sve češće i sve žešće. I automobil sa klimom koja nema polenski filter (skoro svi noviji ga imaju) je prepreka za ulazak alergena (sada je u jeku ambrozija) u kabinu vozila. Naravno, potrebno je da održavate klima uređaj u skladu sa preporukama proizvođača.

Foto:"Opel"

Ako vam i polen nije dovoljna preporuka potežemo još jedan adut!  Zagađenje. Gde je najzagađeniji vazduh? U gradovima, na prometnim saobraćajnicama, zakrčenim ulicama. U gradskoj gužvi.

U Srbiji godišnje, od zagađenja vazduha izazvanih auspusima vozila  umre oko 6.000 ljudi. To su podaci Svetske zdravstvene organizacije iz 2019. A najviše udišu upravo oni koji voze iza auspuha. Sa otvorenim prozorima!

Pročitajte još: Zamislite NAJLUKSUZNIJI terenac na svetu koji je brži od 300 km na čas! To je "bentli bentajga spid"! (VIDEO)

Naravno, ni klima tu ne pomaže stopostotno, ali je svakako bolja opcija.

Ipak,  prema obavljenim studijama tima istraživača  predvođenog "Globalnim centrom za istraživanje čistoće vazduha" iz jednog engleskog univerziteta, izloženost štetnim materijama u vazduhu za oko 80 odsto je manja kada vozač uključi klima uređaj u odnosu na situaciju sa otvorenim prozorima.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.