· · Komentari: 0
Kineska baterijska lampa

Sa ovom svetiljkom "VIDI SE NA KILOMETAR" nije samo fraza (FOTO)

Dobar izvor svetlosti je od velike pomoći po mraku, bez obzira da li se nalazite u divljini ili u vlastitom podrumu

1614857023_Acebeam.jpg
Acebeam - foto: "Acebeam"

Izbor svetiljki na tržištu je ogroman, ali postoje specifični modeli koji se izdvajaju po svojim karakteristikama. Jedan od njih je W10 kineskog proizvođača “Acebeam”. 

Pročitajte još: Svetlost na dlanu (FOTO)

Okretanjem taktičke krune, od lapme postaje oružje za samoodbranu, foto: "Acebeam"

Ova kompaktna lampa duga 140 mm sa masom tek nešto većom od 120 grama nudi ekstremno veliki domet svetlosnog snopa. Prema specifikacijama proizvođača, model W10 ima efektivan domet od preko 1000 metara, što znači da na toj distanci može da osvetli površinu prečnika tridesetak metara, toliko da objekti na njoj budu prepoznatljivi golim okom!  

Za razliku od većine svetiljki na tržištu koje kao izvor svetlosti koriste LED diode, W10 angažuje laserski emiter koji pobuđuje fosfornu ploču i tako generiše čistu belu svetlost usmerenog snopa. Na taj način, svetlost od "samo" 250 lumena biva maksimalno iskorišćena. Ova lampa je već u upotrebi kod zatvorskih stražara u nekoliko država SAD jer je u stanju da privremeno zaslepi, ali ne oštećuje vid.  

Kineska svetiljka angažuje laserski emiter koji pobuđuje fosfornu ploču i tako generiše čistu belu svetlost, foto: "Acebeam"

Aluminijumsko kućište je jednostavnog dizajna sa tvrdo eloksiranim završnim slojem i radlovanjem radi čvršćeg hvata. Rub reflektora je ojačan čeličnom "taktičkom krunom", koja može da se skine i preokrene, pretvarajući svetiljku u oružje za samoodbranu.  

U dodatnu opremu koja se isporučuje ova svetiljka ulaze dva filtera u crvenoj i zelenoj boji, rezervne zaptivke, kao i kabl za USB punjač, iako mogu da se koriste i dve baterije CR-123. Ipak, ove performanse znače i veću potrošnju pa na maksimalnoj snazi, baterija traje 1 sat, a sa punjivom baterijom dobijate autonomiju od 3,5 sata.  

Lampa sa dodatnom opremom, foto: "Acebeam"

Mnogi korisnici ističu mogućnost signalizacije na velikoj daljini kao osnovnu prednost ovog uređaja pa je omiljen među vlasnicima čamaca i malih brodića. Kućište je vodonepropusno do dubine od dva metra, ali ne može da se koristi kao ronilačko svetlo.  

Pročitajte još: SOVA ugrozila donedavno neprikosnoveni Šurfajer (FOTO)

Veoma kompaktne dimenzije, foto: "Acebeam" 

Prodaje se po ceni od 297 dolara, ali kopije sa nešto lošijim učinkom i većim dimenzijama mogu da se pronađu već za četrdesetak američkih dolara, tako da se može očekivati značajnije smanjenje cene originala. 

D. Šaponjić 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.