Oglas
· · Komentari: 0
Neizbežno

Samo je pitanje vremena kada će Zemlju pogoditi NAJRAZORNIJI ZEMLJOTRES! (VIDEO)

Da li znate da svakoga dana našu planetu prodrma između 12.000 i 14.000 potresa?

1595327481_Depositphotos_85324846_s-2019.jpg
Oglas

Poslednji zemljotres koji je pogodio područje Srbije dogodio se 18. jula ove godine u 7,35 časova
po lokalnom vremenu kada je registrovan potres magnitude 3.4 jedinica Rihterove skale u regionu mesta Sjenica. Intezitet u epicentru procenjen je kao 5. stepen Merkalijeve skale.

Zemljotresi ovakvog inteziteta mogu izazvati vrlo mala oštećenja na objektima u epicentralnoj oblasti...

Ovo je bilo saopštenje Seizmičkog zavoda Srbije koje svakodnevno beleži seizmičke promene. I da, zemljotresi, nisu uopšte retki! Oni su svakodnevna pojava mada mi toga i nismo svesni.
Zemlja je mesto gde se u svakom trenutku, negde dešava neki zemljotres. U proseku svake godine Zemlja se zatrese između 12.000 i 14.000 puta!

Na sreću, većinu čine zemljotresi magnitude 2 i slabiji koji se zabeleže nekoliko stotina puta svakog dana, Veliki zemljotresi magnitude oko 7 stepeni se javljaju u proseku jednom mesečno a oni snažniji od podeoka 8 na skali, u proseku jednom godišnje!

Foto:"Depozit"

Zemljotresi su inače, po ljude i njihovu imovinu najpogubnija prirodna nepogoda, kojoj izgleda i mi svojim činjenjem sve više doprinosimo.

Tako kažu stručnjaci, da globalno otopljavanje samo ubrzava neizbežni veliki, razorni, možda najrazorniji ikada zabeležen.

Pročitajte još:"ONI su u kontaktu sa Zemljom!" Sve je više dokaza da je Nikola Tesla primao signale iz svemira (VIDEO)

Da li će to biti negde oko "Vatrenog prstena" u reonu Pacifika, ili "Sent Andreas raselini" u Kaliforniji, Čileu, Japanu, ili možda Africi za koju naučnici tvrde da ide "ka raspolućivanju" i da će je podeliti okean?

Na ova pitanja nauka nema odgovore. Svakodnevno se, naročito u Japanu i Kaliforniji, prate sve moguće tektonske promene, ali su svi saglasni da je čovečanstvo nemoćno, ne samo da spreči već i da predvidi ovakve katastrofe.

Prema dostupnim podacima zemljotresi snažniji od 8,5 stepeni Rihterove skale (skala ima 10 podeoka ali na sreću još nije izmeren zemljotres te jačine) od 1500. godine do danas 35 puta su pogađali Zemlju!

U 16. veku samo jednom, u 17, četiri puta, u 18. osam, u 19. sedam, u 20. desete, a u ovom, za samo 20 godina već pet puta! Ovo je još jedno upozorenje - dokaz zastupnicima teorije da i globalno otopljavanje ubrzava katastrofičan scenario.

Najjači ikada izmeren je bio u Čileu, "Valdivija" 22.maj 1960. jačine 9,6 stepeni! "7, marta 1964. Aljasku je pogodio zemljotres jačine 9,2 stepena, Indoneziju 26, 12, 2004, zemljotres jačine 9,1 do 9,3 stepena Rihtera, 11. marta 2011. Japan sa 9,1 stepenom Rihtera...

Pročitajte još:"Ni po koju cenu ga ne otkopavati! Čekati dalja uputstva!" - Misterija ZAVETNOG KOVČEGA (VIDEO)

Kolika će biti razaranja i koliko će to odneti ljudskih žrtvi ne zavisi samo od jačine zemljotresa. Bitno je i na kojoj su dubini, vreme trajanja, da li je imao neke nuspojave poput cunamija, da li je područje naseljeno i koliko gusto, kakvog su kvaliteta građevine...

A ljudske žrtve mogu da budu zaista nebrojene.

Foto:"Depozit"

Prema validnim podacima najsmrtonosniji zemljotres je zadesio Kinu 23. januara 1556. godine kada je nastradalo između 820 i 830.000 ljudi!

Procenjuje se da je snaga tog zemljotresa iznosila najmanje 8,0 stepeni Rihtera! Kina, oblast Tangsana je 26. jula 1976. bila razorena zemljotresom jačine 7,8 stepeni Rihtera i poginulo je možda i više od 700.000 ljudi!

Zemljotres od 7,0 stepeni Rihtera je 12. januara 2010. pogodio Haiti i tada je nastradalo 316.000 ljudi!

Zemljotres koji smo pomenuli a koji je pogodio Indoneziju 2004. godine izazvao je cunami pa je broj nastradalih premašio 220.000!

I u našem okruženju je bilo velikih, smrtonosnih potresa. Tako je italijanski grad Mesinu 28. decembra 1908. pogodio zemljitres jačine 7,1 stepena po Rihteru koji je usmrtio 123.000 ljudi!

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas