· · Komentari: 0
MUZIČKE ZVEZDE

SANJA ILIĆ je komponovao NAJVEĆI HIT JUGOSLAVIJE, a upravo ta pesma je doživela do tada neviđenu NEPRAVDU (VIDEO)

Popularni frontmen grupe Balkanike, preminuo je danas u 70. godini života

1615133150_princeya.png
Foto: YouTubeScreenshot/EX YU ARHIV

Čuveni srpski Frontmen grupe Balkanika, veliki srpski kompozitor i arhitekta, Aleksandar Sanja Ilić preminuo je danas u 70. godini života usled posledica i komplikacija sa korona virusom. Sanja Ilić ostavio je iza sebe brojne hitove, numeru koja je predstvljena na Evroviziji 2018. godine u Lisabonu, ali i najveći hit nekadašnje Jugoslavije koji nije otišao na prestižno evropsko takmičenje, ali je postala himna jedne generacije.

Pročitajte još: ŠOK I NEVERICA! Preminuo SANJA ILIĆ, frontmen grupe Balkanika usled komplikacija sa KORONA VIRUSOM

Naime, pre više od 35 godina Slađana Milošević i Dado Topić takmičili su se na jugoslovenskom izboru za Pesmu Evrovizije sa pesmom "Princeza". Zbog takozvanog "jugoslovenskog ključa" nisu prošli, iako je pesma postala jedan od najvećih hitova tadašnje Jugoslavije.

Muziku je komponovao Sanja Ilić, tekst je napisao Dado Topić, aranžman je uradio Slobodan Marković, a autor pratećih vokalnih linija i vokalni producent kompozicije bila je Slađana Milošević.

Festival je bio održan 1984. godine u Skoplju, gde je Aleksandra Slađana Milošević, posle
učešća na "Jugovoziji" sa kompozicijom "Recept za ljubav", 1981. godine, u duetu sa Dadom Topićem po drugi put bila predstavnica Srbije na ovom takmičenju. Muziku je komponovao Sanja Ilić, tekst je napisao Dado Topić, aranžman je uradio Slobodan Marković, a autor pratećih vokalnih linija i vokalni producent kompozicije bila je Slađana Milošević.

"Princeza" je doživela nepravdu

Kompozitor pesme, Sanja Ilić u više navrata za medije je istakao da smatra da je "Princeza" doživela veliku nepravdu.

Pročitajte još: Prva ŽENA AKADEMIK u Srbiji: O njenim rečenicama i sada se priča

 - Tada se desila takozvana jugoslovenska kuhinja. Svi su centri gledali ko ima najbolju pesmu i onda su urušavali poene. Tadašnja pobednička pesma nije bila iz Podgorice, nego iz Zagreba. Čuo sam je godinu dana ranije, radio ju je Đorđe Novković. Tada su Zagreb i Podgorica 'skidali' poene Beogradu, pa 'Princeza' nija bila ni prva ni druga već negde šesta - tvrdio je Ilić.

Pročitajte još: Sudbina Lenke Dunđerski opevana je u pesmi Laze Kostića "Santa Maria della Salute, a o životu njenog brata malo ko zna

Nekoliko nedelja nakon završenog takmičenja PGP RTB izdao je maksi singl "Princeza" koji je te godine bio najprodavaniji u Jugoslaviji, a pesma bila hit godine. Ova kompozicija najčešće je birana za najbolju baladu svih vremena sa vogo prostora. Kvalitet pesme prepoznale su i druge kulture, tako da "Princeza" ima svoje verzije na više jezika, u više zemalja sveta.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.