Oglas
· · Komentari: 0
ŽIVOTINJE

Savet veterinara: Ako vam je KUĆNI LJUBIMAC pod stresom, umiriće ga OVE BILJKE

Pored toga što su zdrave za ljude, ove biljke deluju umirujuće i na kućne ljubimce

1626530786_friends-1149841_1920.jpg
Foto: Piksabej
Oglas

Ukoliko planirate da povedete kućnog ljubimca sa sobom na odmor koji će podrazumevati dalek put, savet veterinara je da psa ili mačku na vreme oslobodite dodatnog stresa uz pomoć biljaka.

- Preparati koji su prirodni trankilajzeri, koji smiruju i opuštaju životinje, prave e uglavnom na bazi valerijane. To su najčešće komercijalna pakovanja koja mogu da se nađu u pet-šopovima. Valerijana ima kumulativno dejstvo, i ona bi trebalo da se daje životinji nekih sedam-osam dana, pred očekivani stresni period, recimo, pred put, da bi se to dovelo do neke koncentracije koja opušta životinje - objašnjava za RTS veterinar Dejan Popović, koji dodaje da se sve više u poslednje vreme, sa istim ciljem, koriste matičnjak i vetiver. Kombinuju se sa valerijanom, i imaju „instant" dejstvo.

Pročitajte još: Veterinari savetuju: Ove stvari KUĆNI LJUBIMCI ne vole

Za iste namene postoje i sprejevi i eterična ulja na bazi pomenutih biljaka, koji će pomoći životinji da se oslobodi stresa.

Ukoliko imate difuzer, savetuje se da nabavite eterična ulja od ovih biljaka, koja će širiti neophodnu supstancu kroz prostor u kojem borave kućni ljubimci.

Matičnjak, valerijana i vetiver, takođe se mogu davati životinjama u vidu gelova ili kapsula.

Ove biljke su naročito preporučljive za primenu tokom novogodišnje noći, kada životinje trpe stres od zvuka petardi i vatrometa.

- Matičnjak i valerijana kolokvijalno se na srpskom zovu i macina trava, i to ne slučajno. Narod je odavno primetio da mačke obožavaju te biljke - rekao je travar i novinar Momčilo Antonijević.

Kada je reč o matičnjaku, vrlo je korisno njegovo esencijalno ulje. Za samo pet litara tog ulja potrebna je količina matičnjaka koja raste na površini od jednog hektara.

- Ako imate psa ili mačku i ako vam je potreban umirujući instant efekat, obavezno nabavite preparat sa biljkama kao što su matičnjak i valerijana. Ukoliko smirenje treba vama, možete da popijete šolju čaja od matičnjaka, to je izuzetno korisna biljka, jer, pored toga što deluje smirujuće, fantastičan je lek protiv mučnine, i preporučuje se onima kojima vožnja smeta - kaže Antonijević.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas