Oglas
· · Komentari: 0
enterijer

SAVETI DIZAJNERA: Ne pravite od DOMA SKLADIŠTE

Treba imati na umu da je za uređenje doma potrebno znati kako boje, svetlost, veličina predmeta i položaj mogu neki prostor učiniti lepšim (ili ružnijim).

1597754872_home-1438305_1280.jpg
Foto: Pixabay
Oglas

VISINA I VELIČINA PREDMETA

Treba kombinovati različite visine predmeta. Stoga predmete kao što su fotografije i slike, nameštaj i zavese na prozorima ne raspoređujte tako da svi budu na istoj visini, a gledajte i da slični predmeti nisu iste veličine. Previše malih stvari će zatrpati sobu, dok će previše velikih komada nameštaja dati prostoriji utisak kao da ste u magacinu. Tajna dobro uređenog doma je u igri različitih oblika, visina i veličina.

Pročitajte još: OVDE možete da birate šta želite, a samo KILOMETAR DALJE vas čeka pravo iznenađenje (FOTO)

Foto: Pixabay

MERITE, MERITE, MERITE

Impulsivna kupovina nije greh osim ako je uzmete kao pravilo u uređenju doma. Kada kupite neplaniranu stvar, uvek čuvajte račun sve dok niste sigurni da će se ona uklapati u vašu sobu. Pre kupovine bilo kog predmeta napravite plan i obračunajte koliko novca možete potrošiti.

Izmerite prostorije kako biste odredili položaj i veličinu nameštaja!

ZATRAŽITE STRUČNI SAVET

U strahu da ćete živeti po tuđem ukusu, odbijate savete, što je velika greška, naročito ako vidite da vam dizajniranje ne ide baš od ruke. Ponekad je dovoljan samo nov, drugačiji pogled na stvari da biste uočili zašto vam i pored truda nešto u sobi ne štima. Ako nemate na raspolaganju pravog dizajnera, onda pitajte prijatelje, čiji vam se stanovi  dopadaju, za iskreno mišljenje o izboru boja, tkanina ili rasporedu nameštaja. Ako se ne slažete, nađite i treće mišljenje. Ne morate sve savete prihvatiti, ali vas možda neko inspiriše svojom idejom.

Pročitajte još: Svaki ENTERIJER bi trebalo da ima malo ove BOJE: Donosi OSEĆAJ TOPLOTE I UDOBNOSTI

KAKO SE KAČE SLIKE NA ZID

Svaki zid se može pretvoriti u galeriju, a ovakve izložbe bi trebalo da imamo svi u domu - bez obzira da li je to skupocena slika u ulju ili crtež vašeg deteta, možda i vaš. Ipak, i tu se može pogrešiti i proizvesti neugodan efekat. Najbolje je da najpre napravite okvire od običnog papira, zalepite ih privremeno selotejpom na zid i isprobate mogućnosti sve dok ne budete bili zadovoljni ishodom. Poigrajte se veličinama, bojama i teksturom pre no što zbog pravih umetničkih dela izbušite zid. Zapamtite glavu stvar, da se igrate s različitim veličinama okvira.

PRVO TEKSTIL, A ONDA BOJA ZIDOVA

Prvo odaberite tepihe, nameštaj, jastuke i zavese, a tek onda pređite na odabir boje zida koji će odgovarati bojama odabranog tekstila. Razlog je očigledan: teže je pronaći tkanine koje će vam se sigurno dopasti, a potom ih uklopiti sa ostalima, nego okrečiti stan. A tkanine, njihovu boju i teksturu, naravno, birate prema veličini prostora.

Boju zidova birajte na kraju!

MOJA SOBA, MOJA LIČNOST

Sigurno ste ulazili u stanove koji su opremljeni najmodernijim nameštajem, ali se vama čini kao da ste ušli u prodavnicu, a ne u nečiji dom. To je zato što se često kupuje sve ođednom i na jednom mestu, i raspoređuje onako kako su uklopili stvari dizajneri u radnji. Rezultat je kupovina svega što se podudara, što znači dom koji nema “ličnost”. Karakter doma se, zapravo, gradi godinama, a izgrađuje dodavanjem neke neobične stolice koju ste pronašli na buvljaku ili slike koju vam je prodao mladi umetnik na ulici. Tek tokom vremena ćete pronaći stvari koje odgovaraju vašoj ličnosti i stvaraju utisak jedninstvenog doma.

Foto: Deposti

Pročitajte još: Trik zbog koga će sve SLAVINE U KUĆI SIJATI

TRI NAJVAŽNIJE POLICE

Kažu naši stari, kuća se gradi, a dom se stvara. Ali, ponekad je dovoljan trenutak nepažnje ili viša sila da trud nestane ili se trajno ošteti. Da biste to sprečili, unesite police. Dizajneri kažu da su tri najvažnije. Na prvoj su uramljene fotografije vaših najdražih. Na drugoj su knjige, razglednice i sitnice, a treća su stvari po ličnom izboru, koje doprinose ličnosti vašeg doma.

ODREDITE FOKUS SOBE

Svaka soba mora da ima fokus, deo za koji će se pogled posmatrača odmah “zalepiti”, jer on sobi dodeljuje funkciju. Veće prostorije mogu imati više fokusnih tačaka. U dnevnoj sobi, mnogima je to televizor i komoda na kojoj je postavljen, ukoliko se niste opredelili da ga okačite o zid. Svi ostali predmeti, kauč, stolice i fotelje, usmereni su prema fokusu. Zato prvo pronađite fokus ili svrhu prostorije, a zatim rasporedite nameštaj oko njega. Takođe fokus mogu biti velika slika, kamin, pa čak i neobičan stočić za kafu.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas