· · Komentari: 0
vežbanje

Savladajte STEPENASTE SKLEKOVE i aktivirajte MIŠIĆE

Ništa što je vredno, nije jednostavno, pa tako ni vežbanje.

1598959787_Depositphotos_73529837_s-2019.jpg
Foto: Deposit

Zloglasni sklekovi, kao da su predviđeni samo za one najhrabrije, najsnažnije i istinski rešene da izgledaju fit. Svi smo prošli kroz sličan scenario u kom trener pred vas na polovini vežbanja, kada ste već izgubili pola svoje snage, izvuče kec iz rukava u vidu, ni manje ni više nego – sklekova. Dva ste možda i u stanju da uradite, ali više od toga, realno – ne. Ako izdržite još dva, bolovi u leđima počinju, ruke krenu da se tresu, a zglobovi kao da gube svoju funkciju.

Pročitajte još: HODANJEM do MRŠAVLJENJA: Kako da na ovaj način IZGUBITE KILOGRAME

Foto: Deposit

Sklekovi zahtevaju veliku snagu i uključuju mnogo različitih mišićnih grupa. Tricepsi, rameni pojas, donji deo leđa, bokovi, stomačni mišići, pa čak i pete daju svoj doprinos. Nije ni čudo što se baš sklekovi nalaze na omraženoj listi najzahtevnijih vežbi. Kada se u stavu skleka podižete od zemlje, vi zapravo uzdižete čak 65% svog tela, a to je mnogo. Rame uz rame sa sklekovima su i zgibovi, kod kojih je situacija gotovo identična.

Dozvolite svojim mišićima da se naviknu na pokret kojim izvodite sklekove.

Sklekovi se baziraju na stabilnosti, i samim tim ako u predelu stomaka nemate trbušnjake, odnosno mišiće, nećete moći da održite pravilnu formu i izvedete ovu vežbu. Neminovno je u tom slučaju da će doći do savijanja leđa, spuštanja bokova i odustajanja. Šta uraditi u ovom slučaju?

Pročitajte još: Šta je tačno KARDIO TRENING i koje su PREDNOSTI: Fitnes stručnjaci daju odgovor

Najbolji način da se približite pravilnom izvođenju sklekova jeste da povećate vašu snagu, ali postepeno. Dozvolite svojim mišićima da se naviknu na pokret koji vam je potreban kako biste izveli pravi sklek. Ne treba vam lični trener, pa čak ni teretana da biste to postigli. Sve što vam treba jeste nekoliko stepenica i svega nekoliko minuta vremena u toku dana.

Sve što vam treba je nekoliko stepenica i minuta u toku dana.

Da biste započeli sa novim vidom vežbi stepenastih sklekova, potrebno vam je da pronađete svoju referentnu vrednost, odnosno da budete iskreni prema sebi po pitanju toga – gde stojite sa svojom snagom. Kada se oslonite rukama na stepenice, shvatićete da li ste previsoko ili prenisko zauzeli stav. Ukoliko je potrebno podiginite se na prste, kako biste leđa i noge držali u pravoj liniji.

Pročitajte još: Želite TANAK STRUK: Ovim vežbama brzo i lako oblikujte svoje telo

Što su stepenice više, biće vam lakše da izvedete sklek, jer je ugao između vašeg tela i zemlje veći. To bi značilo da podižete manje sopstvene težine. Kada pronađete dovoljno izazovan željeni nivo, kroz neko vreme ćete moći sa lakoćom da pređete na niži stepenik, sve dok ne stignete do poda i izvedete pravi sklek.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.