Oglas
· · Komentari: 0
KORISNO

Senf može da suzbije rak debelog creva: Predstavljamo 6 razloga zašto je dobro da ga jedete stalno

Domaći senf, pripremljen od prirodnih sastojaka, bez upotrebe veštačkih boja, aroma i konzervansa delotvoran je koliko i sama gorušica.

1619549342_Depositphotos_138894260_s-2019.jpg
Foto: Depozit
Oglas

Ima snažno antibakterijsko delovanje, pikantan ukus, pa se koristi kao dodatak raznim slanim jelima.

Prvi recepti za pravljanje senfa datiraju još iz rimskog doba. Pravi se od vinskog sirćeta, šećera i začina. Bogat je fosforom, magnezijumom, gvožđem, selenom, natrijumom, vitaminom A i proteinima.

Pročitajte još: Ovo je NAJZDRAVIJI PRIRODNI PROIZVOD, a ovoliko smete da ga unesete dnevno

Osim u ishrani, senf je lako dostupna namirnica koja nam može pomoći kod nekih oboljenja i tegoba. 

U sezonama gripa i prehlada, često nam se desi da promuknemo. Tada nam olakšanje može doneti jednostavan prirodni recept: senf, sok od pola limuna, kašičica soli, kašičica meda. Sve se kuva u pola šolje vode oko 10 minuta, pa kada se ohladi, grgolja se u grlu po gutljaj-dva dok se sve ne potroši.

Senf pomaže i kod opekotina i drugih oštećenja kože.

Kada se desi da izgorimo na suncu, namažemo taj deo kože senfom i on će doprineti bržem oporavku i sprečiti nastanak plikova.

Pročitajte još: Mala, ljuta i korisna: LJuta papričica smanjuje OPASNOST od bolesti od koje umire najviše Srba

Kada nam se nakon treniranja upale mišići, možemo ih namazati senfom, jer je on odličan za opuštanje muskulature. U te svrhe može se napraviti i kupka od senfa, kašičice morske soli i vrele vode.

Slična kupka, u manjoj količini izvrsna je za opuštanje i odmor umornih nogu i stopala. Ne treba zanemariti ni sve više istraživanja koja ukazuju na antikancerogena dejstva senfa, naročito na maligna oboljenja digestivnog trakta. Za sve to zaslužna je, naravno, gorušica. 

Pročitajte još: Jedite jagode! One sprečavaju starenje i ovu OPAKU bolest

Vredelo bi napomenuti i to da je senf pogodan dodatak jelima u dijetalnoj ishrani, jer se u 100 grama senfa nalazi svega oko 75 kalorija. Ipak, sa ovim namazom ne treba ni preterivati zbog visokog sadržaja natrijuma, pošto može da izazove poremaćaj krvnog pritiska.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas