Oglas
· · Komentari: 0
sreća

SEROTONIN DIJETA: Kako da na prirodan način regulišete LOŠE RASPOLOŽENJE

Serotonin je neka vrsta hemijskog "prenosnika poruka" ili - jednom rečju - neurotransmiter koji učestvuje u brojnim procesima u telu.

1599897753_beautiful-1854443_1280.jpg
Foto: Pixabay
Oglas

U te procese spadaju dobro varenje i dobro raspoloženje, ali i redovan san, regulisan apetit i pozitivna osećanja.

Kad u telu ima dovoljno serotonina, raspoloženi smo i spremni za druženje, a kad ga je malo, osećamo se razdražljivo i impulsivno. Tada smo skloni agresiji ili neraspoloženju i anksioznosti. Dešava se da loše spavamo, iako se osećamo neprekidno umorni.

Seratonin direktno utiče na naše raspoloženje.

Nivo serotonina možemo da povećamo na prirodan način

Foto: Pixabay

Najjednostavniji način je izlaganje svetlu. Istraživanja pokazuju da nivo serotonina pada tokom zime, a viši je u leto.

Pročitajte još: Probajte LAST MINIT dijetu i gubite 2 KILOGRAMA DNEVNO

Ovo se poklapa sa utvrđenim sezonskim depresijama koje ugrožavaju mentalno zdravlje u kratkim, zimskim danima. Neophodno je da svakog dana provedete bar petnaestak minuta dnevno napolju, na suncu. To će podstaći i stvaranje dragocenog vitamina D. Tokom zime, možete da koristite jako osvetljenje u kući.

Fizička aktivnost i masaža, takođe, imaju terapeutsko dejstvo na stvaranje serotonina u organizmu. Zato bi bilo idealno da - kad ste već napolju - posvetite vreme i trčanju ili vežbanju. Svaka aerobna aktivnost je dobra - plivanje, vožnja rolera ili bicikla.

Piletina, ćuretina i riba.

Konačno, nivo serotonina u telu možete da podignete i hranom. Ali, ne direktno! U namirnicama nema ovog neurotransmitera, on nastaje u našem organizmu. Za to je potreban triptofan - amino kiselina koja se u našem mozgu pretvara u serotonin. Najviše triptofana ćete naći u namirnicama sa mnogo proteina, kao što su piletina i ćuretina, ali i riba.

Pročitajte još: Nisu važne KALORIJE, nego ODAKLE dolaze, a ŠEĆER stvara želju da se još VIŠE JEDE

Da bi sa lakoćom prešao sve barijere koje prirodno brane mozak, idealno je da triptofan bude praćen ugljenim hidratima - barem 30 do 40 grama u porciji. Triptofana ima u mleku i orašastim plodovima, pa se savetuje užina - ovsene pahuljice prelivene mlekom i seckanim orasima.

Dobri izvori triptofana su i druge vrste živinskog mesa, kao i jaja, soja i proizvodi od soje.

Od slatkiša, idealna je čokolada, a gde god možete dodajte semenke - susam, suncokret i bundevu.

PRATITE NAS NA INSTAGRAMU i FEJSBUKU

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas