· · Komentara: 0
pažnja

Šest namirnica koje ne bi trebalo držati u frižideru!

Ove navike treba menjati.

1608537541_Depositphotos_27040403_s-2019.jpg
Foto: Deposit

Možda se čini da je najbolji način da hrana duže traje ako sve ubacite u frižider čim se vratite sa pijace ili samoposluge, ali pojedine namirnice će upravo zbog toga ranije propasti, izgubiti pravi ukus i teksturu ili jednostavno pocrneti.

Paradajz

Stavljanje paradajza u frižider sprečiće da manje zreli plodovi sazriju i ubiće mu ukus. Držanje paradajza u frižideru menja hemijsku strukturu i smanjuje količinu isparljivih jedinjenja u ovom povrću, što će uticati na njegov ukus. Na teksturu i boju paradajza takođe utiču hladne temperature, a temperature niže od pet stepeni učiniće da plodovi postanu previše mekani.

Foto: Deposit

Pročitajte još: Kako da brzo uklonite sve mirise posle spremanja hrane: Oba sastojka imate u kući

Luk

Ako je luk neoljušten, treba mu hladno i suvo mesto za skladištenje sa puno ventilacije, a ne frižider. Luk treba staviti u frižider samo ako je oljušten ili isečen ili kada želimo da produžimo rok trajanja slatkih ili blagih sorti luka sa visokim sadržajem vode. Međutim, i njih treba držati na niskoj vlažnosti kako bi ostali suvi.

Isečen luk može da se drži u zatvorenoj posudi u frižideru do sedam dana.
Krompir
Krompir treba čuvati na hladnom i suvom mestu, bilo u papirnoj ili perforiranoj kesi da bi bio suv – ali nikako u frižideru. Ako ga držite u frižideru, krompirov skrob može da se pretvori u šećer, što će uticati na njegovu teksturu i promenu boje i slatki ukus posle kuvanja.

Hleb

Frižider i hleb se nikako ne slažu. Iako zamrzavanje hleba može da zaustavi procese zbog kojih hleb postaje bajat, stavljanje vekne u frižider će taj proces ubrzati. U osnovi niska temperatura dovodi do toga da se skrob kristališe mnogo brže nego na sobnoj temperaturi, ubrzavajući proces koji čini hleb tvrdim i bajatim.

Banane

Stavljanje zrelih banana u frižider pomoći će im da ostanu jestive nekoliko dana – ali ako ih stavite dok su još malo zelene i tvrde, one uopšte neće sazreti, čak ni pošto ih izvadite iz frižidera. I koža će im postati crna. Banane su tropsko voće i nemaju prirodnu odbranu od hladnoće u svojim ćelijskim zidovima. Niske temperature dovode do pucanja ćelijskih zidova i čine da probavni enzimi ploda iscure iz ćelija, zbog čega kora banane postaje potpuno crna.

Foto: Deposit

Pročitajte još: Oprezno: Koje namirnice su opasne posle isteka roka trajanja?

Beli luk

Ukoliko stavite beli luk u frižider ili u plastičnu kesu, može se ubuđati. Najbolji način za čuvanje belog luka je da ga držite na sobnoj temperaturi na suvom i tamnom mestu (da ne bi proklijao) sa dovoljno cirkulacije vazduha.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošaljite Komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.