Oglas
· · Komentari: 0
ishrana

Šest vitamina čuvaju zdravlje i USPORAVAJU STARENJE!

Jeste li se ikada zapitale zašto neke starije žene izgledaju mlađe te su zdravije u odnosu na njihove godine?

1605776721_Depositphotos_48089661_s-2019.jpg
Foto: Deposit
Oglas

Iako genetika i faktori životnog stila određuju brzinu starenja, određeni vitamini ne samo da usporavaju proces već i poboljšavaju celokupno zdravlje i blagostanje. Evo i koji.

Vitamin A

Neophodan za obnovu i rast ćelija, unos odgovarajućih količina ovog vitamina štiti sve organe. On održava opšte zdravlje očiju, smanjujući rizik od razvoja degeneracije makule (čest uzrok gubitka vida kod starijih osoba) te pomaže u borbi protiv tamnih kolutova ispod očiju.

Pročitajte još: Zašto se ZIMI više razboljevamo?

Možete ga naći u kremama na bazi retinola, a kada je reč o hrani, sledeće namirnice ga sadrže u izobilju: spanać, brokoli, kelj, zelena salata, mrkva, bundeva, dinja, bosiljak i origano. Takođe, pomenuti vitamin ulazi u sastav životinjske i riblje jetre, jaja, mleka i sira.

Foto: Deposit

Vitamin B

Vitamin C
On je snažni antioksidant koji smanjuje starenje ćelija neutralizovanjem slobodnih radikala. Pored toga, vitamin C od suštinskog je značaja za izgradnju kolagena, važnog strukturalnog proteina kože koji smanjuje bore i činu kožu čvrstom i mladolikom. Najbolji izvori ovog vitamina su voće iz porodice citrusa, jagode, brokuli i paprike.

Ima snažna anti-aging svojstva te je od vitalnog značaja za funkcionisanje organa. On pomaže u sprečavanju trošenja mišića (što obično počinje u tridesetim godinama života) te povećava stopu metabolizma što znači da brže sagorijeva masti i usporava debljanje u starijoj dobi. Vitamin B poboljšava koncentraciju te sprečava nastanak zaboravnosti kojoj su starije osobe obično podložne.

Vitamin B3 poboljšava sposobnost kože da zadržava hidrataciju koja se često gubi u starijoj dobi. Najbolji izvori B vitamina su piletina, jaja, mleko, pečurke, orašasti plodovi i većina voća i povrća.

Pročitajte još: Spisak namirnica koje su MELEM za zdravlje pluća i disajnih puteveva

Vitamin D

On omogućuje apsorpciju kalcijuma te je važan za zdravlje kostiju. Vitamin D sprečava razvoj osteopenije i osteoporoze kod žena u post-menopauzi. Pored toga, ima pozitivan uticaj i na imunitet.

Najbolji izvor ovog vitamina je sunčeva svetlost, ali ga možete pronaći i u masnim vrstama ribe (tunjevina, skuša, losos). Manje količine zastupljene su u jajima, siru i goveđoj jetri. Možete ga unositi i u vidu suplemenata, ali je pre toga potrebno da se posavetujete sa farmaceutom ili doktorom.

Foto: Deposit

Vitamin E

Ovaj snažni antioksidant štiti membrane ćelija pomažući koži da zadrži hidrataciju čineći je mladolikom. Pored toga, istraživanja pokazuju da vitamin E štiti i od kardio-vaskularnih oboljenja: njegova aktivnost sprečava oštećenja koja mogu nastati usled delovanja slobodnih radikala te sprečava nastajanje krvnih ugrušaka.

Najbolji izvori ovog vitamina su orašasti plodovi, pšenične klice, ovas, avokado, mlečni proizvodi i lisnato zeleno povrće. Proizvodi za negu kože uglavnom su obogaćeni ovim vitaminom.

Pročitajte još: Kurkuma i med - narodni antibiotik: Kako se koriste moćni prirodni zaštitnici organizma?

Vitamin K

Ovaj vitamin pomaže u održavanju jačine kostiju kao i u smanjenju tamnih kolutova ispod očiju. Najbolji izvori vitamina K su spanać, zelena salata, kelj, cvekla, prokelj, repa i nehidrogenizovana biljna ulja.

PRATITE NAS NA INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas