· · Komentari: 0
RUČAK

Sigurno ste se uželeli Grčke? Kupite tri MODRA patlidžana i napravite PAPUČICU (Foto)

Papucaki je izuzetno ukusno grčko jelo koje može da se pravi na bezbroj načina i svaki je "prste da čovek poliže".

papucaki5.jpg
Foto: A. M.

Postoje dva osnovna recepta za papucaki, grčko jelo koje u prevodu znači "papučica". Prvi se pravi u slučaju da u kuću dođu neočekivani gosti, a drugi kao nedeljni ručak.

Pročitajte još: Zasladite se slatkišem koji se NE PEČE (Foto)

Dakle, po osobi je dovoljo nabaviti jedan modri patlidžan. Prema prvom receptu se modri patlidžan seče na listove debljine jednog santimetara, pa se u sredinu sipa fil i peče u rerni. Kada se pogleda tako spremljen papucaki - jelo zaista izgleda kao papuča.

U slučaju da se priprema za ukućane modri patlidžan se seče na pola, izdubi i puni.

Pre pečenja se priremi
Pre pečenja se priremi

Sastojci:

  • modri patlidžan po osobi
  • šaka mlevenog ili belog mesa po osobi
  • crvena paprika
  • crni luk
  • čen belog luka
  • paradajz
  • pelat
  • naredan kačkavalj

Pročitajte još: Iznenadite ukućane za nedeljni ručak: Morski plodovi na SRPSKI način (Foto)

Priprema:

Iseckaju se crni luk, čen belog luka i crvena paprika. Modri patlidžan se preseče na pola, izdubi kašikom pa se "meso" isecka na kockice.

Može da se pravi sa mlevenim ili pilećim mesom, ali i vegetarijanski.

Papucaki može da se pravi sa mlevenim mesom, ali i sa belim mesom koje treba da se isecka na kockice. Oljušti se i iseče paradajz.

Prvo se dinstaju crni luk i paprika, pa se doda meso. Kada meso promeni boju dodaje se iseckana sredina modrog patlidžana. Kada patlidžan upije svu vodu doda se paradajz sa belim lukom, a zatim i kašika- dve pelata. Količina pelata zavisi od broja modrih patlidžana. Sve mora da se dobro iskrčka i za to vreme se dodaju željeni začini poput origana.

Ne sme da se prepuni
Ne sme da se prepuni
Prazan patlidžan se peče 20, a sa filom 15 minuta.

Isečen modri patlidžan se naređa u pleh pokriven papirom za pečenje, posoli i  naulji, pa stavi da se peče u isto vreme kada se i meso ubaci u tiganj. Patlidžanu je potrebno oko 20 minuta da se ispeče i bude spreman za punjenje.

Kada  je patlidžan ispečen, a fil skuvan, pleh se pažljivo izvadi iz rerne i kašikom se "papuče" napune. Ne smeju da se prepune da ne bi curile. Papucaki se peče oko 15 minuta.

Pročitajte još: Ovu pitu može da napravi svaka domaćica za SAMO 15 minuta (Foto)

Pet minuta pre nego što je jelo gotovo papucaki se pospe izrendanim kačkavanjem, prema želji, jer nije obavezno.
 

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.