Oglas
· · Komentari: 0
OSTAVIĆE VAS BEZ DAHA!

Simbol plemstva i snage! Ove predmete Vladimir PUTIN poklanja samo specijalnim gostima (FOTO)

Svaki proizvod je jedinstven, individualni projekat. Nema kopiju i uz njega ide sertifikat o autentičnosti i dokaz o kvalitetu i poreklu svih materijala upotrebljenih u izradi

1617369860_ruska-seciva.jpg
ruska-seciva - foto: Noblie Collectibles
Oglas

Aleksandar Nemcev je ime koje stoji iza kompanije "Noblie Collectibles", u kojoj se prave predmeti od kojih zastaje dah a nasleđuju kroz generacije. Uglavnom su to noževi, sablje, tradicionalne šaške, rimski kratki mačevi gladio...  

Pročitajte još: Posle nekoliko vekova Rus Sergej Baranov otkrio tajnu livenog damaskusa (FOTO)

Skulptura u pokretu - spoj stalka i noža, foto: Noblie Collectibles

Danas su ovakve radionice retke, a njeni proizvodi još ređi. Aleksandar je oduvek bio vezan za sečiva. Odmalena mu je želja bila da se time bavi, a tradicija koja seže daleko u prošlost bila je obaveza koja ga je privlačila i uticala na njega da izraste u internacionalno ime, iza koga stoje najbolji majstori današnjice.

Ime kompanije potiče od francuskog noblesse oblige - plemstvo obavezuje

Kompanija "Noblie" posluje u Rusiji, a više od 50 vrhunskih zanatlija radi u radionicama specijalizovanim za izradu svih faza sečiva, radova od kože, s drvetom, plemenitim metalima, draguljima, egzotičnim materijalima... Među njima ima inženjera, dizajnera, kovača, gravera, juvelira, umetnika za skrimšou, duborezaca, skulptora. 

Mamutova kost i damaskus, foto: Noblie Collectibles

Od materijala za izradu sečiva koriste samo najbolje što se može pronaći. Bohlerove čelike iz Austrije, čuveni 440C, mozaik damaskus, čelike obogaćene karbonom, titanijumske, damaskus otporne na spoljne uticaje... 

Filigranski rad, foto: Noblie Collectibles

Svaki izrađeni primerak počinje kao skica, zamisao majstora i dizajnera.  Slede dorade, prepravke, poboljšanja.... Počev od njega, pa kroz određene procese koje određuje sama kompleksnost proizvoda, vrste upotrebljenih materijala i tehnika. Slede dogovori svih majstora koji će biti uključeni u neke od faza izrade. Određuju se redosled rada i okvirni rokovi. Nije redak slučaj da sečivo usput dobije i dodatno oplemenjivanje. 

Ekskluzivni poklon - bogato ukrašena sablja, foto: Noblie Collectibles

- Umetnost je slobodna i ovde se ne držimo strogo zacrtanog plana, jer ovo nije serijski proizvod, osim ako kupac ne zahteva tako. Svaka konstruktivna ideja koja se rodi usput, bez pritiska, iznuđena praksom ili drugačijem sagledavanju, dobrodošla je u dizajnerski ili proizvodni proces. Od svega toga i zavisi dugotrajnost izrade svakog od njih. Tako može potrajati od dvadesetak dana do tri-četiri meseca do potpunog završetka proizvoda - kaže Aleksandar Nemcov. 

Opsežni juvelirski radovi na mornaričkoj sablji digli su cenu do 14000 evra, foto: Noblie Collectibles

Istinska umetnost nema granica osim jedne - cene. A one srazmerno proizvodu variraju, u zavisnosti od upotrebljenih materijala, njihove količine, časova rada uloženih u izradu i upotrebljenih tehnika. Prosečna cena noža je oko 2.000 evra, a najniža od 600-700 evra. Najskuplji primerak dosad, koštao je 7.000 evra. Kupci najviše dolaze iz SAD, Evrope, Meksika, Argentine, Južnoafričke Republike, Australije, ali i iz arapskog sveta. 

Sokolarenje, foto: Noblie Collectibles

Kada su ovakvi radovi u pitanju, ne biste se osećali prevarenim posle isplate poručenog sečiva, već privilegovanim srećnikom. Svaki put kada biste ga uzeli u ruku i pogledali, znali biste da će i vaš praunuk biti ponosan jer poseduje vrhunsko delo najboljih majstora toga doba. Ko može da ga priušti ima obavezu da ga čuva, ali ne i sakriva od pogleda ljubitelja sečiva. 

Pročitajte još:  Odličan i pouzdan pratilac u prirodi (FOTO)

Uvek dobra kombinacija - srebro i ebonos, foto: Noblie Collectibles

Koja je namena ovakvih proizvoda? Iako mogu da ispune ulogu praktičnog korišćenja, ali malo je verovatno da će se to u praksi i desiti. Oni nedvosmisleno promovišu vrhunski rad i umetnost i uručuju se kao ekskluzivni pokloni u posebnim prilikama. Vladimir Putin specijalnim gostima poklanja baš vredne Noblie sablje i šaške. 

Upravo zato kompanija "Noblie Collectibles" ima česte izložbe na sajmovima širom sveta i galeriju s vrhunskim slikama na svom sajtu. 

Zahvaljujemo se vlasniku i osnivaču na fotografijama i saradnji prilikom rada na ovom tekstu. 

Boris Rakić  

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas