· · Komentari: 0
ČIŠĆENJE

Sirće osvežava drvo, a deterdžent PVC

Mrlje od prstiju i prašine jednostavno ne mogu izostati sa ramova prozora i vrata, jer ih otvarate barem jednom dnevno.

1616159870_Depositphotos_248128034_xl-2015.jpg
Foto: Depozitfoto

Kada pomislite da je krajnje vreme da prefarbate stolariju ili zamenite drvene prozore aluminijumskim ili onim od PVC-a, jer postojeći, jednostavno, ne mogu da se operu, sačekajte još malo. Dajte šansu sredstvima za čišćenje posle kojih će, prema rečima onih koji su ih isprobali, vaša sobna vrata i prozorski okviri izgledati kao novi.

Pročitajte još:

Ovaj TRIK vam ni jedan MAJSTOR neće otkriti: Dva sastojka za čišćenje SUDOPERE koštaju manje od 100 dinara (VIDEO)

PET predmeta koje ne treba da brišemo PAPIRNIM UBRUSIMA, a to često zanemarimo

Ako se u prostoriji puši, duvanski dim dodaje, kao “glazuru”, žutu nijansu svemu u stanu. Oni koji imaju drvenu stolariju najčešće strahuju da će sredstvom za čišćenje skinuti i farbu. Međutim, to ne mora da bude slučaj, pogotovo ako koristite sredstvo za pranje koje ćete napraviti od prirodnih sastojaka, uz dodatak samo nekoliko kapi blagog deterdženta za sudove.

Foto: Depozit
Soda bikarbona, sirće i limunova kora

Pomešajte pet litara alkoholnog sirćeta, dve šake cveta lavande (ili dve kašike eteričnog ulja), pola kašičice sode bikarbone, pet kapi blagog deterdženta za sudove i sitno iseckanu koru od pet limunova.

Koristite meku krpu

Ostavite da odstoji pet dana pa, po potrebi, deo tečnosti procedite u flašicu sa raspršivačem i nanesite je na površinu koju želite da operete.

Pročitajte još: Bez hemikalija: Napravite sami smesu za ČIŠĆENJE PROZORA od samo dva sastojka

Foto: Depozit

Pročitajte još: "Hvala ti divni mladiću!": Jednostavanim TRIKOM za spremanje SMRZNUTE HRANE oduševio mnoge (VIDEO)

Perite mekim delom sunđera, a ako su fleke upornije blago ih protrljajte abrazivnom stranom. Isperite mekom krpom, koju ste prethodno umočili u mlaku vodu i dobro iscedili, pa posušite. Videćete, vaši prozori i vrata će lako i brzo sinuti u svojoj osnovnoj boji, čiji ste izgled gotovo zaboravili, a najveći efekat primetićete na beloj drvenariji - izgledaće kao da je sveže ofarbana.

Dobro ocedite krpu pa prebrišite drvenariju
Prvo obrišite prašina
Pre svakog čišćenja prvo dobro obrišite prašinu sa stolarije, jer, koliko god bila neprimetna, ona je tu spremna da čestice, prilikom pranja, još više utisne u površine i onda deluju “musavo”.

Još lakša za održavanje je aluminijumska i PVC stolarija. Jedino treba biti obazriv prilikom izbora sredstava za čišćenje, odnosno nikako ne biste smeli da koristite ona koja sadrže aceton ili nitro razređivač.

Svi ostali deterdženti, čak i kremasta sredstva za čišćenje, dolaze u obzir i lako će oprati vašu stolariju. Samo ih rastvorite u mlakoj vodi, u odnosu 1:3, pa sunđerom ili mikrofiber krpom istrljajte okvire prozora ili vrata, kao i kvake/ručke za otvaranje.

Pročitajte još: Šest iznenađujućih načina za korišćenje MASLINOVOG ULJA u domovima

Zatim isperite na isti način na koji biste i drvenu stolariju i posušite ubrusom ili pamučnom krpom.

PRATITE NAS NA INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.