· · Komentara: 0
OPASNO

SLATKA, neodoljiva, NEOPHODNA i OPASNA: Istina o ČOKOLADI

Kada smo tužni ili ljuti, tu je čokolada.

1601736173_Depositphotos_17616575_xl-2015.jpg
Foto: Depozitfoto

Da nas uteši, umiri, razvedri. Ako smo umorni, opet je tu ona. Da nas razmrda, pokrene, povrati snagu.

Ako slavimo nešto, kako da se u to ime ne počastimo čokoladom. Ili da nekog do koga nam je stalo ne obradujemo omiljenim čokoladnim slatkišem. Nije važno da li je mlečna, voćna ili sa lešnicima, jer nam svaka dobro dođe u raznim okolnostima.

Pročitajte još: Jedite ga, MAŽITE, pijte, jer SMANJUJE BORE!

Međutim, loša vest stiže iz sveta nauke. Gordon Parker, profesor sa Instituta Blek Dog pri sidnejskoj bolnici "Princ od Velsa", tvrdi da osobe koje jedu veće količine čokolade kako bi popravile raspoloženje, mogu samo da ga pogoršaju. I upozorava nas da dobro odmerimo svoj zalogaj.

(Ne) sreća Foto: Depozit
Zabluda je da nas čokolada usrećuje!?

Stručnjak kaže da je zabluda da nas čokolada spasava u kritičnim trenucima, jer ljudi koji traže utehu u hrani, zapravo tragaju za opijajućim efektom koji bi ih pokrenuo nabolje, ali to je samo kratkog daha.

Pročitajte još: Čim PROKLIJA spreman je REĐUVELAK: Magični napitak za IMUNITET i čarolija za STOMAK

Posle prividne radosti i boljitka, raspoloženje može samo drastično da se pokvari.

Posle slatke sreće stiže gorka istina...

- Čokolada postiže isti efekat na nervni sistem kao serotonin, ali samo u slučaju kada pojedete tonu slatkiša, čime možete jedino da ugrozite zdravlje - navodi Parker.

Male količine deluju samo privremeno na naše stanje, izvuku nam osmeh na blic i zavaraju nas da smo sada u redu, a zapravo je sve isto. Ništa epohalno se nije dogodilo.

Pročitajte još: Odgovor je u POGLEDU: Da li ćete ostati PRIJATELJI ili POSTOJI NEŠTO VIŠE

Čokolada u velikim dozama može da nam pokvari liniju, ali nije dobra ni za kosti, pa je tako studija sprovedena među starijim pripadnicama lepšeg pola, pokazala da su žene koje su svakodnevno jele čokoladu imale problem sa osteoporozom. Krivac za to su oksilati iz slatke namirnice koji sprečavaju apsorpciju kalcijuma, dok šećer pospešuje njegovo izlučivanje iz organizma.

Pratite nas na INSTAGRAMU I FEJSBUKU

Pošaljite Komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.