· · Komentari: 0
DAR PRIRODE

Slatki KROMPIR je dobar za srce, a odličan za NOVČANIK

Batat je slatki krompir, može biti žut, narandžast ili crven, a važi za veoma korisnu namirnicu.

1612348825_yam-2006312_1280.jpg
Foto: Piksabej

Slatki krompir poznat i pod nazivom batat u najvećoj meri sadrži vitamine B kompleksa i to naročito B6. Kao najpoznatiji vitamin koji utiče na zdravlje srca i krvnih sudova, zbog svog uticaja na nivo homocisteina, batat postaje deo jelovnika koji se preporučuje srčanim bolesnicima ali svakako i kao preventiva.

Pročitajte još: Umor, nestabilna težina, problemi sa zdravljem: Šta sve ukazuje na to da se malo krećemo?

Batat je izueztno zdrav. To je savršena namirnica za dijabetičare, jer je niskog glikemijskog indeksa. Preporučuje se i u ishrani dece i sportista, pošto daje energiju, dovoljno vitamina i minerala.

Batat Foto: Depozit
Gajenje batata donosi odličnu zaradu!

Kao što smo rekli, odličan je za srčane bolesnike pošto štiti organizam od srčanih tegoba i, što je još važnije, začepljenja krvnih sudova. Poboljšava funkcionisanje mozga i podstiče probave.

Batat se može ispržiti kao običan krompir. Može da se jede i kuvan, ali bolje je da slatki krompir skuvati na pari nego u vodi.

Pročitajte još: Plašili su nas jajima, a sada priznaju da su POGREŠILI! Evo šta je prava ISTINA

Batat je tropska biljka, ali odlično uspeva i u Srbiji Uzgajivač kod Šapca je prvi pokrenuo proizvodnju batata, a prinos po hektaru je 25 tona! Kilogram batata košta i po 450 dinara.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.