· · Komentari: 0
ISTORIJA

Slavljen, bombarovan, lomljen: Unutrašost spomenika na Gazimestanu izaziva SUZE (FOTO)

Na putu ka Prištini gotovo da je nemoguć ne primetiti spomenik Gazimestan posvećen kosovskim junacima, a koji su 1999. godine albanski ekstremisti devastirali u pristustvu brinaskih vojnika.

1614246070_Glavna.png
Foto: A. M.

Gazimestan je memorijalni kompleks koji je ograđen i čuva ga policija koja legitimiše posetioce. Centralni spomenik je kula u obliku srednjovekovnih srpskih tvrđava. Urađen je prema projektu Aleksandra Deroka i podignut 1953. godine.

Pročitajte još: STO koji KRIJE NEVEROVATNE tajne stigao u Beograd: Kako je hrabri SRBIN spasio MOSKVU

Uništeno 1999. godine
Povodom obeležavanja šest vekova od Kosovske bitke 1389. oko Kule su postavljene likovne aplikacije u livenoj bronzi, a u blizini spomenika postavljen je beli monolitni stub od mermera sa tekstom despota Stefana Lazarevića. Godine 1999, po ulasku NATO trupa i uspostavljanju vlasti UNMIK-a, prostor je devastiran i miniran .

Mesto za spomenik je mudro odabrano - uzvišenje na kojem se odigrala Kosovska bitka na Vidovdan 1389. godine.

Tačnije, reč je o čitavom kompleksu koji predstavlja jedinstvenu celinu koju čine i Muratovo turbe (kilometar prema selu Lazarevu) i Gazimestan turbe (Barjaktarevo turbe) ka jugu.

Divlja gradnja je stigla do samog spomenika.

Ipak, centralni je Spomenik spomenik kosovskim junacima, u obliku srednjovekovne kule, podignut 1953. godine prema projektu Aleksandra Deroka. Kula je visoka 25 metara, a na vrhu se nalazi ploča sa detaljnim objašnjenjem toka bitke.

Pročitaje još: Draga i Aleksandar Obrenović slikali su se sa svojim UBICAMA godinu pre smrti, a fotografija se i danas može videti (FOTO)

Sa vrha se pruža prelep pogled na okolinu. Prostor je nekada bio polje, a sada je gradnja stigla do samog spomenika. Pored građevinskih objekata tu je i ergela konja koja memorijalni prostor koristi kao teren za konje.

Samo mali prostor oko spomenika nije okružen kućama i zgradama Foto: A. M.

Vuk Branković
Na 14. ploči se nalaze stihovi o Buku Brankoviću:A što pitaš za prokletog Vuka,proklet bio i ko ga rodio,prokleto mu pleme i koljeno...

Unutar spomenika se nalaze stepenice i ploče na kojima su ispisani stihovi epskih pesama kosovskog ciklusa.

Pročitajte još: U Arkaimu se Bog spustio na zemlju i to je pravi centar SLOVENA koji je SSSR planirao da UNIŠTI

Na prednjoj strani spomenika nalaze se reči čuvene kletve kneza Lazara:

Posetioce dočekuju reči kletve kneza Lazara
Pogled iz kule Foto: A. M.

Ko je Srbin i srpskoga roda,

A ne došao na Boj na Kosovo,

Ne imao od srca poroda

Ni muškoga ni devojačkoga,

Od ruke mu ništa ne rodilo

Rujno vino ni pšemoca bela

Rđom kapo dok mu je kolena...

Pročitaje još: Treći rajh je slao ekspedicije na Tibet, a šokiraćete se kada vidite šta je SS čuvao u ovoj biblioteci

Unutar samog spomenika se, takođe, duž stepeništa nalaze table sa stihovima pesama iz Kosovskog ciklusa.

Unutar spomenika su stihovi iz Kosovskog ciklusa.

Na samom početku su stihovi o Kosančić Ivanu, slede o Jug Bogdanu, Herceg Stepanu, Toplici Milanu, Milošu Obiliću, Damjanu...

Oštećene ploče Foto: A. M.

Uze majka ruku Damjanovu,

Okretala prevrtala njome

Pak je ruci tiho besjedila:

Moja ruko, telena jabuko,

Gdje si rasla, gdje si ustrgnuta

A rasla si na kriocu mome

Pročitajte još: Simbol SVASTIKE nije nastao u nacističkoj Nemačkoj, već u RUSIJI i imao je potpuno drugo ZNAČENJE

Srbi se svake godine o Vidovdanu okupljaju kod Spomenika kosovskim junacima na Gazimestanu, a Srpska pravoslavna crkva održi pomen. Ipak, redovno se dešavaju incidenti jer policija ne dozvoljava da se nose srpske zastave, majice sa obeležjima Srbije i ispisane na ćirilici. Takođe, svi posetioci moraju da se legitimišu i dozvoljeno je isključivo fotografisanje.

PRATITE NAS NA INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.