Oglas
· · Komentari: 0
SLUH

Sluh se gubi iz DVA najčešća razloga, prvi VOSAK, dok je drugi JEZIV

Istraživanja pokazuju da je učestalost poremećaja čula sluha kod dece do 18 godina svega dva odsto, ali posle 65. godine sa ovim problemom se suočava gotovo svaka treća osoba, a nakon 75. godine gotovo polovina.

1610804944_sluhdepo.png
Foto: Depozitfoto
Oglas

Slabljenje sluha sa starenjem je gotovo neminovno. Kod većine do gubitka sluha dolazi polako, tokom vremena. Međutim, nije retko da dođe i do nagle, iznenadne gluvoće.

Pročitajte još: Umor, nestabilna težina, problemi sa zdravljem: Šta sve ukazuje na to da se malo krećemo?

Poremećaj percepcije zvuka može da bude uzrokovan oštećenjem bilo kog dela slušnog aparata. Patološkim procesom može da bude pogođeno spoljašnje, srednje ili unutrašnje uvo, zatim slušni nerv, slušni putevi ili slušni centri. U nekim oboljenjima patološki proces može istovremeno da zahvati i srednje i unutrašnje uvo, kao i susedne organe, poput vestibularnog aparata, centralnog nervnog sistema...

Sluh se gubi sporo
Proces gubitka čula sluha kod većine pacijenta teče sporo, a gluvoća može biti jednostrana ili obostrana. Specijalisti za uho grlo i nos, nagluvost dele na tri tipa - konduktivni, senzoineuralni i mešoviti.

Nagluvost se može razvijati brzo, čak kod nekih oboljenja i u toku nekoliko minuta ili sati. Iznenadna gluvoća uzrokovana je vaskularnim poremećajima u unutrašnjem uvu, odnosno trombozom, embolijom ili spazmom njegovih terminalnih krvnih sudova.

Kod postepenog gubitka sluha krivac je cerumen.

Kod konduktivnog oštećenja sluha postoji problem u spoljašnjem ili srednjem uvu koji ometa uvo da pravilno sprovodi zvuke. Uzroci su najčešće ušna mast (cerumen) u spoljašnjem slušnom hodniku, oštećena bubna opna i oštećenja srednjeg uva kod zapaljenskog procesa, prisustvo tečnosti u srednjem uvu ili fiksacija slušnih koščica kao kod otoskleroze.

Pročitajte još: Vreme obroka je bitno koliko i namirnice koje jedemo

Senzori neuralno oštećenje sluha podrazumeva poremećaj funkcije slušnog živca i slušnih puteva. Uzroci ovog tipa nagluvosti su brojni i mogu da budu nasledni, toksični, autoimuni, kao posledica starosti, buke, povrede, tumora...

Ukoliko postoji i konduktivno i senzorineuralno oštećenje sluha reč je o mešovitom poremećaju.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas