· · Komentari: 0
OLOVO

ŠOKANTNI NALAZ UNICEF-a: Olovo tiho TRUJE TREĆINU DECE, a simptomi se pojavljuju tek kada je PREKASNO (FOTO)

Metal ulazi u organizam udisanjem i probavnim traktom, širi se na mozak, jetru, bubrege i kosti, a posebno je opasan za decu jer i manje doze mogu trajno da oštete nervni sistem.

1596542422_scrapyard-2441432_1280.jpg
Foto: Piksabej

Trećina dece u svetu, njih gotovo 800 miliona, otrovano je olovom zbog zagađenja vazduha i vode, u “masovnoj i do sada nepoznatoj” sanitarnoj krizi.

Pročitajte još: KIJAJTE do mile volje i ne prekidajte: U suprotnom, završićete kod LEKARA!

Prema izveštaju koji su objavili UNICEF i nevladino udruženje Pure Earth, “gotovo polovina te dece živi u jugoistočnoj Aziji” i žrtve su zagađenja izazvnog nestručnim recikliranjem olovnih automobilskih baterija.

Vrlo malo ranih simptoma

“S vrlo malo ranih simptoma, olovo tiho razara zdravlje i razvoj dece, a posledice mogu biti fatalne”, navodi se u saopštenju Henriette Fore, direktorke UNICEF-a. Prema izveštaju, “svako treće dete – do 800 miliona dece u svetu – ima procenat olova u krvi jednak ili veći od 5 mikrograma po decilitru” krvi (µg/dL), a to je “rnivo zbog kojeg moramo da krenemo u akciju”. 

Pročitajte još: ODAHNITE! Ne treba da se NALIVATE VODOM na silu i po svaku cenu

“Nestručno recikliranje koje nije usklađeno sa standardima za olovne baterije jedno je od glavnih uzročnika trovanja olovom dece koja žive u državama niskih i srednjih primanja, a u kojima je broj vozila utrostručen od 2000. godine”, navodi se u izveštaju.

“Radnici koji nestručno izvode opasnu reciklažu često protivzakonito otvaraju kućište baterija, izliju kiselinu i olovnu prašinu na tlo, a zatim otapaju olovo na otovrenom zbog čega se otrovan dim slobodno ispušta i truje okolnu zajednicu”, objašnjava UNICEF. Među drugim izvorima izlaganja dece olovu stručnjaci navode “olovo u vodi koje poteče iz olovnih vodovodnih cevi”, zatim “eksploataciju u rudniku” te korišćenje opasnih i “boja i pigmenata na bazi olova”.

Pročitajte još: IZBEGAVAJTE ove stvari ako želite ZDRAV SAN

Deca su posebno osetljiva

UN ističu da je olovo otrovna stvar. Taj metal ulazi u organizam udisanjem i probavnim traktom, širi se na mozak, jetru, bubrege i kosti.  Akutno i hronično izlaganje povišenim nivoima olova izaziva probavne smetnje, poremećaj rada bubrega, oštećenja nervnog sistema i poremećaje u reproduktivnom sistemu. Kod dece je nervni sistem u punom razvoju i ona su zato vrlo osetljiva na to trovanje, a pritom manja deca često prinose ustima predmete, pa tako i one koji sadrže olovo i zbog toga su izloženija.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.